DVDRecord

  1398 pont 
A zongorista
(The Pianist)

Rendező: Roman Polanski
Forgatókönyv: Ronald Harwood
Író: Wladyslaw Szpilman
Zeneszerző: Wojciech Kilar
Operatőr: Pawel Edelman
Vágó: Hervé De Luze
Szereplők: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman, Emilia Fox, Ed Stoppard, Julia Rayner, Jessica Kate Meyer, Ruth Platt, Michal Zebrowski


Gyártó: Disney, TSG Entertainment
Időtartam: 148 perc
Hazai forgalmazó: Fórum Hungary

 
   
 
1939, Varsó. Itt él családjával Wladyslaw Szpilman zongoraművész, aki egyik napról a másikra elveszti állását. Menekülniük kellene a náci fenyegetettség miatt, de a művész nem akarja elhagyni kedvenc városát. Beköltöznek a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez. A zsidó Itzak Heller kollaborál a nácikkal, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendőrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akit Itzak kirángat a sorból. A zongorista a föld alatti mozgalomnál, majd egy német százados segítségével megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború.
   
   
 ADRIEN BRODY 1973. április 14-én született New Yorkban. Anyja a magyar származású Sylvia Plachy fotóriporter, apja Elliot tanár. Munkái: King of the Hill, Solo – a tökéletes fegyver, Angels in the Outfield, Bullet, The Last Time I Committed Suicide, Az őrület határán, Egy sorozatgyilkos nyara, A királyné nyakéke.


THOMAS KRETSCHMANN
A jelenleg Los Angelesben élő színész 1962. szeptember 8-án született az NDK-ban, Dessauban. Ifjúsági olimpiai bajnok úszó lett, de a sportnál jobban érdekelte a színészet, ezért húszévesen átszökött Nyugat-Berlinbe, ahol új életet kezdett. Több tévészerep után először a Felhők közül a nap című játékfilmben tűnt fel. Munkái: Der Mitwisser, Krigerens hjerte, Sztálingrád, Biliárdmester.

EMILIA FOX Edward Fox és Joanna David lánya 1974-ben született, az Oxford Egyetemre járt, majd szülei példáját követve színi pályára lépett. Szerepei: Büszkeség és balítélet, A Manderley ház asszonya, Copperfield Dávid, Fényes hajtincsek, A kerek torony tévéfilmek.

Polanski: 1933. augusztus 18-án született Párizsban. Hároméves volt, amikor lengyel származású apja a hazatérés mellett döntött. Polanski hétévesen családjával együtt a varsói gettóba kényszerült, ahol a gyerek csatlakozott a csempészekhez, akik árut és élelmet vittek be a gettóba. Egy évvel később a szüleit koncentrációs táborba vitték, várandós anyja a gázkamrába került, és apja sem élte túl a megpróbáltatásokat. A gyerek az idősebb Polanskinak köszönhette az életét, mivel a nácik közeledtekor elbújtatta a fiát, aki a háború végéig katolikus családoknál rejtőzött. 1954-ben beiratkozott a lódzi filmfőiskolára, ahol öt éven át szorgalmasan tanult. Egyik vizsgafilmjével, a Két férfi szekrénnyel címet viselővel öt másik díj mellett bronzérmet nyert a brüsszeli világkiállításon. Polanski 1962-ben rendezte első játékfilmjét, a Kés a vízbent, amely megnyerte a velencei filmfesztiválon a kritikusok díját, és Oscarra nevezték a legjobb külföldi film kategóriájában. Munkái: Iszonyat, Cul-de-sac, Vámpírok bálja, Rosemary bébije. A rendező sikereit beárnyékolta egy családi tragédia, ugyanis várandós felesége és három barátja Charles Manson bandájának áldozata lett. Következő mozija, a Macbeth brutálisan realista adaptációja volt a véres Shalespeare-drámának, több kritikus szerint ez volt Polanski katartikus válasza a házában történt tömegmészárlásra, de a rendező cáfolta ezt. 1974-ben Polanski visszatért Hollywoodba, ahol Jack Nicholson főszereplésével leforgatta eddigi legnagyobb sikerét, a Kínai negyedet, Az 1976-os A bérlő – amelyet Polanski rendezett és eljátszotta a főszerepét is –, szintén sikert aratott. 1977-ben Kaliforniában letartóztatták azzal a váddal, hogy törvénytelen szexuális kapcsolatot létesített egy tizenhárom éves lánnyal. Negyvenkét napot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt, majd mielőtt vádat emelhettek volna ellene, elhagyta az Egyesült Államokat. Következő filmjét, az Egy tiszta nőt Párizsban forgatta, a Thomas Hardy regényéből készült alkotás főszereplője Nastassja Kinski volt. 1981-ben Polanski visszatért Lengyelországba, ahol megrendezte az Amadeus színpadi változatát, és eljátszotta a főszerepet is. 1988-ban megint Párizsban forgatott, az Őrület főszerepét Harrison Ford alakította. 1992-ben producere, rendezője és társforgatókönyvírója volt a Keserű méz című melodrámának, 1994-ben rendezte A halál és a lányka című kamaradrámát Sigourney Weaver és Ben Kingsley főszereplésével. 1994-ben a Giuseppe Tornatore rendezte Puszta formalitás című filmben Gérard Depardieu mellett színészként is megállta a helyét, s hamarosan Andrzej Wajda visz filmre egy Aleksander Fredros-színművet, amelynek főszerepét Polanski játssza majd.

   
   
 
   
 

A film rendezőjének élete több dologban is megegyezik az íróéval, így igazán hiteles és megdöbbentő alkotást láthatunk. Az emlékektől nem lehet menekülni. Az élni akarás fantasztikus erőt adhat bárkinek. Nem lehet az embereket hovatartozásuk szerint rossz vagy jó oldalra besorolni. A film nagyon valósághű, nyomasztó, és elgondoltató, főleg a mai időkben.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
Adrien Brody
Roman Polanski

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Szörnyella (12) 338
Perzsa nyelvleckék  1
Egy igazán dühös ember (16) 2
Démonok között: Az ördög kényszerített (18) 1
Vad víz: Aqua Hungarica (6) 386
A világ dicsősége 1
Nomádok földje (12) 0
Előzmények törlése (16) 0
A nagy visszatérők (16) 0
Lelki ismeretek (12) 22

50 ÉVES A KECSKEMÉTFILM - Magyar népmesék, Vízipók, KAFF
BEREMÉNYI GÉZA, MÉCS KÁROLY, MOÓR MARIANNA ÉS TORDAI TERI KAPNAK ÉLETMŰDÍJAT
NYOLC MAGYAR FILM PREMIERJÉT IS A MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁLON TARTJÁK
Az ÍGY VAGY TÖKÉLETES PREMIERJÉVEL NYIT A MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁL
SÜTÖRTÖKÖN KEZDŐDIK AZ 5. SZLOVÉN FILMNAPOK ONLINE - KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ IS
A 41. FANTASPORTO FILMFESZTIVÁLON KÉT DÍJAT IS NYERT A POST MORTEM
JÚNIUS VÉGÉN LESZ A MAGYAR MOZGÓKÉP ÚJ ÜNNEPE
Oscar nyertesek 2021
A Mozinet májusi mozibemutatói
ONLINE X. MOZINET FILMNAPOK Április 5-11-ig a Budapesti Távmoziban