DVDRecord

  157 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
Megszólít az éjszaka
(The Mothman Prophecies)

Rendező: Mark Pellington
Forgatókönyv: Richard Hatem
Író: John A. Keel
Zeneszerző: Jeff Rona
Operatőr: Fred Murphy
Jelmeztervező: Susan Lyall
Látványtervező: Richard Hoover
Vágó: Brian Berdan
Szereplők: Richard Gere, Laura Linney, Will Patton, Debra Messing, Lucinda Jenney, Alan Bates


Gyártó: DFFB,
Időtartam: 119 perc
Hazai forgalmazó: Vertigo Media Kft.

 
   
 
John Klein a Washington Post befutott újságírója élete csúcsán érzi magát, és feleségével, Maryvel éppen új otthont keresnek. Rá is bukkannak álmaik házára, azonban az álmokat végképp összetöri egy széllökés és egy tovatűnő árnyék…
John mindent elkövet, de szerelme nem elég ahhoz, hogy életben tartsa feleségét. Életét végképp megváltoztatja a tragédia. Egyfajta ködös állapotban, egy megmagyarázhatatlan jelenés árnyékában telnek napjai. Egy napon a munkája Richmondba szólítja, ám eltéved, és egy elhagyatott országúton találja magát. John rádöbben, hogy egy Point Pleasant nevű nyugat-virginiai városkába került – négyszáz mérföldre onnan, ahol eredetileg lennie kéne.
Kíváncsisága nem hagyja nyugodni, ezért elhatározza, hogy marad, és kideríti, mi rejlik a város különös jelenségeiről szóló tudósítások mögött. Az események rácáfolnak az egyszerű magyarázatokra, és mintha előre jeleznének küszöbön álló katasztrófákat. Milyen rettenetes dolgok várnak még Point Pleasant lakosaira? John számára versenyfutás kezdődik az idővel: ki akarja találni, hogy milyen szörnyű esemény van készülőben, mielőtt az bekövetkeznék…
   
   
 
RICHARD GERE (John Klein) a University of Massachusetts filozófia szakos hallgatója volt, amikor színészi pályafutása elkezdődött. A Provincetown Playhouse és a Seattle Repertory Theatre előadásain lépett fel, majd a „Soon” című Broadway-rockoperában, és a Grease New York-i és londoni előadásain szerepelt. Játékfilmes debütje az 1978-as Mennyei napok (Days of Heaven) volt, melyért megkapta az Oscar-díj olasz megfelelőjét. Azóta számos filmben játszott, jórészt hollywoodi sikerfilmekben, de szerepet kapott például Akira Kuroszava Augusztusi rapszódia (Hachigatsu no kyoshikyoku) című alkotásában is. Ő volt az első színész, aki szerepet vállalt az HBO És a zenekar játszik tovább (And the Band Played On) című produkciójában, mely az AIDS első 5 évét dolgozta fel Amerikában.
Gere további fontosabb fimjei: Dr. T és a nők (Dr. T & the Women), Ősz New Yorkban (Autumn in New York), Oltári nő (Runaway Bride), A Sakál (The Jackal), Vörös sarok (Red Corner), Legbelső félelem (Primal Fear), Az első lovag (First Knight), Vágyak vonzásában (Intersection), Mr. Jones, Sommersby, Dermesztő szenvedélyek (Final Analysis), Micsoda nő! (Pretty Woman), Higgy neki, hisz zsaru! (Internal Affairs), Roberts testvérek (Miles from Home), Hatalom (Power), Nincs kegyelem (No Mercy), Dávid király (King David), Gengszterek klubja (The Cotton Club), Tiszteletbeli konzul (Beyond the Limit), Eláll a lélegzetem (Breathless), Garni-zóna (An Officer and a Gentleman), Amerkai dzsigoló (American Gigolo), Amcsik (Yanks), Testvérszövetség (Bloodbrothers), Nappalok és éjszakák (Looking for Mr. Goodbar), Jelentés a felügyelőnek (Report to the Commissioner).
Gere több mint húsz éve a Dalai Láma tanítványa és barátja, számos utazást tett Indiába, Nepálba, Tibetbe, Mongóliába és Kínába, és mint elismert fotós is sokat dolgozott ezekben az országokban. Első könyve, a Pilgrim című fotóalbum az elmúlt 25 évben a buddhizmus nyomában tett utazásait mutatja be. Az emberi jogok szószólójaként sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet Tibet kínai megszállása ellen. A Gere Foundation nevű alapítványa egészségnevelési és emberjogi projektekben működik közre, továbbá célja, hogy Tibetre és veszélyeztetett kultúrájára felhívja a figyelmet.

LAURA LINNEY (Connie Parker) a Juilliard School növendéke volt, és számos nagy sikerű színpadi produkcióban aratott sikert. Nemrégiben Oscarra jelölték a „Yon Can Count on Me” című filmben nyújtott alakításáért. Fontos szerepet játszott Jim Carrey mellett a Truman show-ban, valamint Az öröm háza (The House of Mirth) című Edith Warton-regény adaptációjában. További filmjei: „Maze”, „Lush”, Nehéz választás (Running Mates), Államérdek (Absolute Power), Legbelső félelem (Primal Fear), Kongó (Congo), A sors kegyeltje (A Simple Twist of Fate), A bajnok (Searching for Bobby Fischer), Dave, Lorenzo olaja (Lorenzo’s Oil).

WILL PATTON (Gordon Smallwood) egy sor off-Broadway-produkcióban játszott, és kétszer is átvehette a tekintélyes Obie-díjat a Szerelembolondja és a „What Did He See” című darabokban nyújtott alakításáért. Több független filmben szerepelt, ezek közül legfontosabbak: Festett szív (The Paint Job), A levesben (In the Soup), „Tollbooth”, Spitfire Grill, utóbbiért közönségdíjat kapott az 1996-os Sundance Filmfesztiválon. További fontos munkái: Emlékezz a Titánokra (Remember the Titans), „Trixie”, Tolvajtempó (Gone in Sixty Seconds), Az élet kalandja (Jesus’ Son), Briliáns csapda (Entrapment), Bajnokok reggelije (Breakfast of Champions), Korán keltem aznap, amikor meghaltam (I Woke Up Early the Day I Died), Armageddon, „O.K. Garage”, A jövő hírnöke (The Postman), A bűn tüzében (This World, Then the Fireworks), Három a nagylány (Inventing the Abbotts), „Plain Pleasures”, Ámokfutam (Fled), Tökéletes másolat (Copycat), Az ügyfél (The Client), Bírói döntés (Judicial Consent), „Natural Causes”, A parazita (The Puppet Masters), „Midnight Edition”, Rómeo vérzik (Romeo Is Bleeding), Rideg mennyország (Cold Heaven), Elbűvölve (The Rapture), Halálos vágy (Deadly Desire), A gengszterkirály (Dillinger), Gyilkosságok varázsszóra (A Shock to the System), Végzetes érdekek (Everybody Wins), „Signs of Life”, Csillagos lobogó (Stars and Bars), „Wildfire”, Nincs kiút (No Way Out), Lidérces órák (After Hours), Kétségbeesve keresem Susant (Desperately Seeking Susan), Silkwood.

MARK PELLINGTON (rendező) az MTV On-Air Promotions osztályán kezdett dolgozni, majd az MTV-nél mint szabadúszó videorendező több klipet készített, például a Pearl Jam „Jeremy” számához, mely 1993-ban az MTV Video Music Awardon 4 díjat nyert. Emellett olyan neves zenekarokkal dolgozott, mint a U2, Crystal Waters, Public Enemy, INXS, Jungle Brothers. Az MTV Europe producer-rendezőjével, Jon Kleinnel hozták létre a „Buzz” című, 13 részes sorozatot.
Az 1992-es sevillai világkiállításon egy kísérleti multimédia projektben vett részt, a sci-fi író William Gibson, a spanyol La Fura Dels Baus performance társulat, valamint Brian Eno és Peter Gabriel zenészek társaságában. Nemcsak zenei területen dolgozik, a dokumentumfilmesek között is számon tartják, és rövidfilmjeivel is felhívta magára a szakma figyelmét.
1997-ben mutatkozott be független filmesként a Végig az úton (Going All the Way) című munkájával, melyet a Sundance Filmfesztiválon mutattak be. Ezt követően készült el az MTV számára „Destination Anywhere” című rövidfilmje, melyben olyan hírességek szerepeltek, mint Demi Moore, Whoopie Goldberg, Jon Bon Jovi és Kevin Bacon. Második játékfilmje A szomszéd (Arlington Road) volt 1999-ben, Jeff Bridges és Tim Robbins főszereplésével.

   
   
 
   
 

Nyomasztó, felkavaró, felzaklató film. A földön kívüli élet földi jelenléte mindig izgalmas téma, még akkor is, ha csak sejtések, utalások láthatók, hallhatók. A valós tragédiára épülő történet megfilmesítése Hitchock legjobb horrorjait idézi. És ahogy az ilyen történeteknél lenni szokott, hiába várjuk a megnyugtató befejezést.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
Richard Gere
Laura Linney

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Ugye boldog vagy?  141
Volt egyszer egy Hollywood (16) 3
Jó srácok (16) 1
Vita and Virginia - Szerelmünk története (16) 122
Góliát (16) 4
Angry Birds 2 - A film (6) 5
Bring the Soul - The Movie (6) 7
Kettős életek 165
Norm, az Északi 2. - A királyság kulcsai (6) 14
Velence vár (12) 4

PÓKEMBER – IDEGENEBEN
Készíts saját plakátot!
Érdkességek az Aladdin szinkronjáról
Medvevilág Szicíliában:Itthon a KAFF-on debütál a magyar közreműködéssel készült animációs film
HAMAROSAN KEZDŐDIK AZ 5. MAGYAR FILMHÉT
Élősködők: Cannes-i versenyfilm a 9. Mozinet Filmnapok programjában
MA INDUL A KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS A MAGYAR FILMDÍJRA
RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ IMMÁR DVD-N ÉS BLURAY-N IS
A BIDF Extra áprilisban és májusban több vidéki város mozijába is eljuttatja a meztelen valóságot
A FELÚJÍTOTT VÍZIPÓK-CSODAPÓK HAMAROSAN A MOZIKBAN