DVDRecord

  6594 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
A GYŰRŰK URA - A GYŰRŰ SZÖVETSÉGE
(The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring)

Rendező: Peter Jackson
Forgatókönyv: Fran Walsh, Philippa Boyens
Író: J.R.R. Tolkien
Zeneszerző: Howard Shore
Operatőr: Andrew Lesnie, A.C.S.
Jelmeztervező: Ngila Dickson
Látványtervező: Grant Major
Vágó: John Gilber, Michael J. Horton
Szereplők: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Billy Boyd, Cate Blanchett, Liv Tyler, Ian Holm


Gyártó: New Line Cinema,
Időtartam: 178 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
Frodó, az ifjú hobbit egy gyűrűt kap nagybátyjától, Bilbótól, mielőtt az örökre elhagyja otthonát. Később Gandalf, a varázsló elárulja, hogy nem egyszerűen egy szép ékszerről van szó, az ajándék maga az Egy Gyűrű, az abszolút hatalom eszköze, mellyel a Sötétség Ura, Szauron rabszolgasorba taszíthatja Középfölde népeit. Ezért a gyűrűt okvetlenül meg kell semmisíteni, mielőtt gonosz kezekbe kerül, s ez a feladat új tulajdonosára, Frodóra vár.
A gyűrűt csak ott lehet elpusztítani, ahol egykor készült: a Tűz-hegyen, a Végzet-katlanban. Ám oda hosszú és fáradságos út vezet, a legvégén Mordor földjén át, ahol a Sötét Úr orkseregei gyülekeznek. Frodó nem egyedül indul útnak, vele tartanak hűséges hobbit barátai, és útközben csatlakoznak hozzájuk más fajok képviselői is. Létrejön a Gyűrű Szövetsége, mely arra hivatott, hogy elkísérje és segítse a Gyűrű-hordozót veszélyes küldetése teljesítésében. A szövetségnek nemcsak a külső ellenséggel kell megküzdenie, hanem a belső nézeteltérésekkel és a Gyűrűből sugárzó ártalmas hatással is. A jövő attól függ, hogyan alakul a szövetség sorsa...
   
   
 
ELIJAH WOOD (Frodó) nemzedéke egyik legtehetségesebb színészeként tartják számon, 1994-ben a NATO/Show East az év fiatal sztárjának kiáltotta ki a Háború-ban nyújtott alakításáért. Filmjei: "Chain of Fools", "The Bumblebee Flies Anyway", Fekete-fehér, Faculty - Az invázium, Deep Impact, Twist Olivér, Jégvihar, Flipper, Világgá mentem, Huckleberry Finn kalandjai, Jófiú, Halhatatlan szerelem, Radio Flyer, Földi paradicsom, Avalon, Higgy neki, hisz zsaru!, Vissza a jövőbe 2..
IAN McKELLEN-t (Gandalf) 1991-ben lovaggá ütötték művészi érdemeinek elismerésképpen, s több mint negyven darabból álló gyűjteményéből nem hiányzik az Oscar-, a Golden Globe-, a Tony- és az Emmy-díj sem.
Cambridge-ben tanult irodalmat, itt kezdett el egyetemi előadásokban játszani, majd 1961-ben képzettség nélkül professzionális társulathoz szerződött, később Laurence Olivier meghívta a National Theatre Companybe. 1974-től a Royal Shakespeare Company tagja lett, majd 1980-ban a Broadwayn aratott sikert az Amadeusban. Az egész világon vendégszerepelt, mint III. Richard, és a darab nemrégiben készült filmváltozatában is eljátszotta a szerepet.
Néhány fontos filmje: X-Men - A kívülállók, Az eminens, "Gods and Monsters", Érzelmek hullámain, Raszputyin, III. Richard, Változások kora, Jack és Sarah, Az árnyék, Bármit megteszek, Little Jo balladája, 6szoros ölelés, Az utolsó akcióhős, Fura farm, A bőség, Nagy Alfréd.

VIGGO MORTENSEN (Aragorn/Vándor) New Yorkban született, anyja amerikai, apja dán. Évekig éltek Venezuelában, Argentínában és Dániában, majd New Yorkban kezdte színészi pályafutását színdarabokban és filmekben. Mortensen nemcsak színészként, hanem költőként, fotósként és festőként is ismert; jelenleg a harmadik verseskötetén dolgozik, legújabb képeit pedig Los Angeles-i és athéni galériákban állítják ki.
Filmjei: 28 nap, Séta a Holdon, Psycho, Tökéletes gyilkosság, G.I. Jane, Daylight - Alagút a halálba, Egy hölgy arcképe, Albínó alligátor, Darkly Noon passiója, Angyalok háborúja, Az utolsó esély, Amerikai jakuza, Terror a jachton, Carlito útja, Egy lövés a fejbe, öt a testbe, Forráspont, Ruby Cairo, Indián vér, A bőr tükre, Börtönhalál, A kis szemtanú.

PETER JACKSON (rendező) 1961-ben született Új-Zélandon, 17 évesen az iskola helyett a filmiparban szeretett volna tapasztalatokat szerezni, de mivel nem sikerült munkához jutni, fényképész gyakornok lett. Később szerzett egy 16 mm-es kamerát, és egy sci-fi rövidfilm forgatásába kezdett, melyből három évvel később, saját pénzéből 75 perces játékfilmet készített "Bad Taste" címmel. Az Új-Zélandi Filmbizottság végül anyagilag hozzájárult a film befejezéséhez. 1994-ben szerzett hírnevet magának világszerte a Mennyei teremtmények című filmmel, mely elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán Díját és jelölték az Oscarra legjobb forgatókönyv kategóriában. További filmjei: Törjön ki a frász!, Hullajó, "Meet the Feebles", valamint a "Forgotten Silver" című dokumentumfilm.

   
   
 
   
 

Fantasztikus. Izgalmas, látványos mese a jó és rossz harcáról, az igaz barátságról. A szereplők, a helyszínek kiválasztása és megformálása nagyszerű. A trükkök egybeolvadnak a környezettel, nehéz megállapítani, mit készítettek számítógéppel és mi eredeti. A könyv hangulatát teljesen visszaadja, de azok sem fognak unatkozni, akik eddig még nem olvasták azt. Az öt szem mellé még egy csillagot is megérdemel.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Hivatalos magyar nyelvű honlap
Angol honlap
Elijah Wood
Billy Boyd
Ian McKellen
Ian Holm
Viggo Mortensen
Liv Tyler
Sean Bean

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Lassie hazatér (6) 1431
Nyomorultak 9
Az első áruló (16) 4
Emma 14
Bloodshot (16) 10
Tess és én - Életem legfurcsább hete (12) 4
A mi Kodályunk (12) 4
Talpig fegyverben (18) 275
Világpolgárok 5
Előre (6) 5

Csütörtöktől mozikban AZ ELSŐ ÁRULÓ (16)
Bemutatkozik a banda – Megérkezett a Pesti balhé online plakátja
Magyar Filmdíjat nyert a Vad erdők, vad bércek
AZ AKIK MARADTAK KAPTA A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ MAGYAR FILMDÍJAT
Diesel-meghajtású Bloodshot
A vágyak veszélyesek
Álló ovációval fogadták Szabó István új filmjét az első vetítéseken
Csütörtöktől újra országszerte mozikban a négy Oscar-díjas ÉLŐSKÖDŐK
Oscar-filmtörténetet írt az ÉLŐSKÖDŐK
Oscar 2020