DVDRecord

  176 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
A vágy forradalma
(Le Libertin)

Rendező: Gabriel Aghion
Forgatókönyv: Gabriel Aghion és Eric-Emmanuel Schmitt
Zeneszerző: Bruno Coulais
Operatőr: Jean-Marie Dreujou
Szereplők: Fanny Ardant, Vincent Pérez, Michel Serrault, Josiane Balasko, Arielle Dombasle


Gyártó: UGC - Pathé Distribution,
Időtartam: 100 perc
Hazai forgalmazó: Mokép

 
   
 

Franciaország, a XVIII. század végén. Az állam, az egyházzal szövetségben, megtiltja Diderot híres Enciklopédiájának kiadását. A szerző családjával és néhány barátjával menedéket talált Holbach báró kastélyában, ahol a titokban kinyomtatandó művön az utolsó simításokat végzi. Éppen az Erkölcstan szócikkel kínlódik, s eközben szeretői, gyanakvó felesége és lánya érzéki felfedezései között bűvészkedik. A szépséges és titokzatos Madame Therbouche és a házigazda nagyképű fivére, a kardinális érkezése csak még bonyolultabbá teszi ennek a kéjvágyó kis társaságnak az életét.
Az ezernyi gyönyör csábításának engedő szabadgondolkodó egyetlen vérbő és szertelen napja, a hús és a szellem találkozásának pillanata, ahol a filozófia kacérkodik az érzékiséggel. Diderot messze nem a bölcs filozófus tanítómester, akit követni lehetne: túl szabad, túl kalandvágyó és túl sok kétellyel küzd ahhoz, hogy egyszerű axiómákat adjon az utókornak, melyek a doktrínákat "izmusokba" merevítik. Nem győzedelmeskedő filozófus ő, nem bronzszobor, csak egy kereső, kételkedő, önmagának is ellentmondó ember, aki egyszerűen csak él.
   
   
 
Gabriel Aghion (rendező) Egész fiatalon határozta el, hogy filmrendező lesz; 14 éves korában forgatta első szuper 8-as rövidfilmjét. 18 évesen Claude Zidi Szárnyát vagy combját című filmjében gyakornok, ezzel kezdve meg rendezőasszisztensi tevékenységét olyan alkotók mellett, mint Jean-Jacques Beineix vagy Gérard Vergez. Első, 1983-ban rendezett játékfilmje után a színház felé fordult, ahonnan 1990-ben tért vissza a filmhez.
Filmjei: Skarlát, Rue du Bac, Édes őrültség, Az anyósom

Fanny Ardant Társadalomtudományi diplomával lett színésznő. 1974-ben lépett először színpadra, első filmszerepét 1979-ben játszotta. Azóta számtalan filmben játszott jelentős francia és külföldi rendezők irányításával, akik közül François Traffaut-t kell kiemelnünk, akivel 1981-ben házasodtak össze
Jelentős filmjei: A kutyák, Szomszéd szeretők, Végre vasárnap, Az élet kész regény, Swann szerelme, Sabrina, Túl a felhőkön, Rizsporos intrikák, Édes őrültség.

Vincent Pérez Svájcban született, apja spanyol, anyja német. Több rövidfilmet rendezett. A kilencvenes években a francia filmek sztárszínészévé lépett elő.
Jelentős fimjei: Hőtel de France, Cyrano de Bergerac, Indokína, Túl a felhőkön, A holló 2, A megtalált idő.

Michael Serrault Színpadon 1946-ban debütált. Az ötvenes évek elején számos kabaréjelenetet rendezett és játszott, partnere Jean Poiret volt. Kamera elé először 1954-ben állt. Filmszínész karrierjének csúcsa a hatalmas közönségsikert aratott Ôrült nők ketrece volt.
Jelentős filmjei: Ôrült nők ketrece, Kémek a lokálban, A kisvárosi fojtogató, Ne ébresszétek fel az alvó zsarut.

   
   
 
   
 


A film himnusz az érzékiséghez, a gyönyörhöz, az ínyencséghez és. a toleranciához. Ha nem tudnánk, akkor is éreznénk, hogy ez egy francia alkotás. Könnyed, mégis forró. Sajnos a film főhősnője, akinek szexuális vonzereje egész környezetét felforgatja, kissé koros ehhez a szerephez. Talán húsz évvel ezelőtt hihetőbben tudta volna eljátszani a fame fatal-t. A film zenéje azonban mindenért kárpótolÉrtékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Bűbáj herceg és a nagy varázslat (6) 36
Belle és Sebastian 3 - Mindörökké barátok (12) 2
Bosszúállók: Végtelen háború (12) 3
Vad Balaton 149
Jönnek a kacsák (6) 3
Hurrikán meló 3
Veszett vidék (16) 4
Ghost Land (18) 3
Éjjeli napfény (12) 4
Genezis (16) 142

John Cameron Mitchell Így csajozz egy földönkívülivel punkscifi vígjátéka
Rotten Tomatoes premier előtt
ÍGY CSAJOZZ EGY FÖLDÖNKÍVÜLIVEL májusban érkezik
Sodródás előzetes
KÖNYVKLUB (12E) – avagy az alkony ötven árnyalata
Javier Bardem, Penélope Cruz és a kétszeres Oscar-díjas Asghar Farhadi nyitja Cannes-t
Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zenei és magyar vonatkozási filmjei
Megkezdődtek a Creed II. munkálatai
Holnap kezdődik a Fesztivál
A Marvel Studios megkezdte legújabb filmje, a Captain Marvel forgatását