DVDRecord

  189 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
PÉNZT ÉS ÉLETET
(Where the Money Is)

Rendező: Marek Kanievska
Író: Topper Lilien, Carrol Cartwright
Operatőr: Tom Burstyn
Látványtervező: André Chamberland
Vágó: Garth Craven, Samuel Craven, Dan Lebental
Szereplők: Paul Newman, Linda Fiorentino, Dermot Mulroney


Gyártó: Gramercy Pictures, Intermedia Films
Időtartam: 94 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
Henry sikeres bankrabló. Pályafutása során egyszer került rendőrkézre. Most büntetését tölti, így bőven van ideje arra, hogy tervét megvalósítsa. Betegséget tanul. Módszere legalább olyan sikeres, mint rablásai, ugyanis tolószékben egy szanatóriumba kerül. Csak Carolt, az ott dolgozó ápolónőt nem tudja megtéveszteni. Igaz, neki sajátos módszerei vannak a betegség megállapítására. Most már együtt dolgoznak azon, hogy a lány és férje unalmas hétköznapjait felejthetetlenné tegyék. Míg a lány izgalmat, Henry szabadságot és pénzt szeretne. Mindenki legjobb tudása szerint fog terve megvalósításhoz.
   
   
 
Paul Newman-t (Henry) nyolcszor jelölték Oscar-díjra. 1985-ben egy különleges, "tiszteletbeli" Oscar-díjat kapott, majd a következő évben a legjobb férfi főszereplőnek járót A pénz színéért (The Color of the Money). Olyan filmekért jelölték Oscarra, mint a Macska a forró bádogtetőn (Cat on a Hot Tin Roof), A svindler (The Hustler), Hud, Bilincs és mosoly (Cool Hand Luke), A szenzáció áldozata (Absence of Malice), Az ítélet (The Verdict), Senki bolondja (Nobody's Fool). A "Rachel, Rachel" c. filmet, amelynek ő volt a producere, a legjobb film Oscar-díjára jelölték.

Rendezőként is letette névjegyét, olyan filmekkel, mint: "Rachel, Rachel", A gammasugarak hatása a százszorszépekre (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the- Moon Marigolds), Harry és fia (Harry and Son), "Sometimes a Great Notion", "The Glass Menagerie", "The Shadow Box".


Newman már első filmszerepével felhívta magára a mozilátogatók figyelmét: Rocky Graziano boxbajnokot játszotta a Valaki ott fenn kedvel engemben (Somebody Up There Likes Me). További filmjei: Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid), A nagy balhé (The Sting), "Slapshot", "The Rack", A balkezes pisztoly (The Left-Handed Gun), Exodus, "From the Terrace", "Paris Blues", "The Prize", Lady L, Szakadt függöny (Torn Curtain), "Harper", A hallgatag ember (Hombre), "Winning", Zsebpénz (Pocket Money), WUSA, "The Life and Times of Judge Roy Bean", Pokoli torony (The Towering Inferno), Buffalo Bill és az indiánok (Buffalo Bill and the Indians), Felkavart víz (The Drowning Pool), Apacserőd Bronxban (Fort Apache, The Bronx), Senki bolondja (Nobody's Fool), A nagy ugrás (The Hudsucker Proxy), Mr. és Mrs. Bridge (Mr. and Mrs. Bridge), "Fat Man and Little Boy", Blamázs (Blaze), Rejtélyes alkony.

1992-ben Newman és felesége, Joanne Woodward megkapta a Kennedy Center díját, 1994-ben pedig a Jean Hersholt-díjat a Mozgóképművészet és -tudomány Akadémiájától.

Linda Fiorentino (Carol) játszott a Sötét zsarukban (Men in Black), a Végső csábításban (The Last Seduction), a Jade és a Felejthetetlen című filmekben. Filmjei még: Megőrülök érted (Vision Quest), Megvagy! (Gotcha!), Lidérces órák, A modernek (The Moderns), Együtt a banda.

Dermot Mulroney (Wayne) filmjei: Álljon meg a nászmenet!, Hazugságok labirintusa (Goodbye Lover), Elektrosokk (Trigger Effect), Kansas City, Tökéletes másolat (Copycat), Csapnivaló, A szerelem színei (How to Make an American Quilt), A Vadnyugat fiai (Young Guns), Samantha, "Career Opportunities", "Silent Tongue", "Point of No Return", Rosszlányok (Bad Girls), Amit szerelemnek hívnak (The Thing Called Love), Fegyveres őrangyal (Bright Angel), "Where the Day Takes You".

Marek Kanievska (rendező) az Egyesült Államokban és Angliában egyaránt ismert filmjeivel és televíziós munkáival. Első filmje, az "Another Country". Munkái még: Nullánál is kevesebb (Less Than Zero), Fagypont alatt
Rendezői képességeit dokumentumfilmekkel és tévéjátékokkal is bizonyította, példa erre a "Muck and Brass" című angol sorozat.

   
   
 
   
penzt3.jpg Paul Newman még tavaly bejelentette, hogy a Pénzt és életet című krimi-vígjáték elkészülte után nyugdíjba vonul. Azt mondta, ebben a filmben mindent összefoglalhatott, amit egész életében játszott (elvégre bankrablót alakít, aki után bolondulnak a nők), és 75 éves korában az ember már nyugodtan nyugdíjba mehet.

Legutóbbi nyilatkozatában azonban visszavonta korábbi ígéretét.
"Ha valaki mutatna nekem egy olyan forgatókönyvet, melyen újra együtt dolgozhatom Robert Redford-dal, ismét a kamerák elé állnék - nyilatkozta nemrég. - De bárki is ír éppen ilyen könyvet, arra kérem, siessen. Évek óta beszélünk róla, hogy kéne egy jó közös film, de közben nem lettünk fiatalabbak. Ha még sokat totojáznak, nem fogom tudni megjegyezni a szövegemet. Ja, és van egy kikötésem: nem vagyok hajlandó eljátszani Redford apját."
   
   
 
   
 

Paul Newman-t bármilyen filmben szívesen megnézném. Könnyedsége, finom humora, megjelenése példa lehetne sok mai kollégájának. A film izgalmas és vicces, bár ehhez nem volt szükség speciális hanghatásokra, robbantásokra. A régi nagy filmek hangulatát idézi.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
Paul Newman
Linda Fiorentino
ermot Mulroney

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Gombos Jim és Lukács, a masiniszta (6) 34
Három tánc 2
Felelsz vagy mersz 4
OCEAN’S 8 - AZ ÉVSZÁZAD ÁTVERÉSE (12) 3
Merülés a szerelembe (16) 2
Kszi, Simon (12) 4
Kutyaparádé (6) 177
Vissza a gyökerekhez (12) 3
Túl szexi lány (12) 3
Gotti (16) 3

X - A RENDSZERBŐL TÖRÖLVE / Novemberben kerül a mozikba
9 év után újra magyar animációs rövidfilm az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon
MEGKEZDŐDTEK A NAGY SIKERŰ DEMÓNA MÁSODIK RÉSZÉNEK MUNKÁLATAI
Franck Dubosc Szerelembe gurulva előzetes
IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN Polanski
Szerelembe gurulva
A magyar mozikban is kasszát robbantott a BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ (16)!
John Cameron Mitchell Így csajozz egy földönkívülivel punkscifi vígjátéka
Rotten Tomatoes premier előtt
ÍGY CSAJOZZ EGY FÖLDÖNKÍVÜLIVEL májusban érkezik