DVDRecord

  597 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
TŰZZEL-VASSAL
(Ogniem i mieczem/With Fire and Sword)

Rendező: Jerzy Hoffman
Forgatókönyv: Jerzy Hoffman
Zeneszerző: Krzesimir Debski
Operatőr: Grzegorz Kedzierski
Jelmeztervező: Magdalena Teslawska
Látványtervező: Andrzej Halinski
Vágó: Cezary Grzesiuk, Marcin Bastkowski
Szereplők: Izabella Scorupco, Michal Zebrowski, Aleksander Domogarov, Andrzej Seweryn, Krzysztof Kowalewski, Zbigniew Zamachowski, Wiktor Zborowski, Daniel Olbrychski


Gyártó: WFDiF Film Studio,
Időtartam: 180 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
A film alapjául szolgáló Tűzzel-vassal című regényt, a Trilógia néven ismert lengyel történelmi eposz első részét 1884-ben adták ki először. Szerzője az 1905-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Henryk Sienkiewicz. A Trilógia - mely az Özönvíz és A kislovag című könyvekkel teljes - a lengyel irodalom egyik legolvasottabb alkotása. Az első részt eddig 26 nyelvre fordították le, és különböző színházi, illetve filmes adaptációk készültek belőle.

A XVII. században a lengyel-ukrán határvidéket a kozák felkelés tartotta rettegésben. Egy fiatal lengyel, Skrzetuski ezredes éppen hazafelé tart a Krímből, amikor a sors összehozza a szétesett hintójában veszteglő gyönyörű Helenával. Első látásra beleszeret, és érzelmei nem is maradnak viszonzatlanul. Helena nagynénje azonban már egy Bohun nevű ukrán katonának ígérte a lány kezét, cserében a férfi lemondott a családi birtokra támasztott igényéről. Harc kezdődik a két férfi között a lányért. Párbaj, lányszöktetés tanúi lehetünk. Közben folytatódik a harc a csatatéren is, ahol a két férfinak katonaként is meg kell egymással vívnia. Az igaz szerelem azonban minden akadályt képes legyőzni.
   
   
 
Jerzy Hoffman (rendező) 1932-ben született, nyolcéves korában szüleivel együtt Szibériába telepítették. A második világháború után tért vissza Lengyelországba. A Moszkvai Filmintézetben tanult.

Első filmjét ("Huligani") 1955-ben forgatta Jerzy Skórzewskivel közösen; a film elnyerte a Lengyel Kritikusok díját. A páros további 27 filmet készített együtt és több díjat is kaptak Oberhausenben, Velencében, Mannheimben, Moszkvában és Krakkóban. Filmjei: "Gangsterzy i filantropi" (1963; ezért a munkájáért a Kulturális Minisztérium díját kapta), "Jarmark cudów" (1966), amelyért díjat kapott a Velencei Filmfesztiválon, "Ojciec" (1967; Golden Screen-díj a legjobb televíziós drámáért), "Do krwi ostatniej" (1978; a Gdanski Filmfesztivál különdíja), "Prawo i piesc" (1966), A kislovag (Pan Wolodyjowski; 1969), Özönvíz (Potop; 1974), melyet Oscar-díjra jelöltek és elnyerte a Gdanski Fesztivál nagydíját, A leprás nő (Tredowata; 1976), Prof. Kuruzsló (Znachor; 1982), "Blutiger Schnee" (1984), "Wedle wyrokow twoich" (1984), "Prekrasznaja neznakomka" (1992).

Izabella Scorupco (Helena Kurcewiczówna) orvos családból származik, nyolcéves korában hagyták el Lengyelországot, és telepedtek le Svédországban. Substitute című albuma Svédországban aranylemez lett. 1994-ben az Aranyszem (Goldeneye) című James Bond-film után vált ismertté világszerte. Jelenleg New Yorkban él férjével, Mariusz Czerkawski lengyel jégkorong-játékossal és kislányukkal.

Michal Zebrowski (Jan Skrzetuski) 1972-ben született Lengyelországban. Szerepelt a "Wynajme pokój", valamint Andrzej Wajda Oscarra jelölt "Pan Tadeusz" című filmjében.

Aleksander Domogarov (Bohun) 1963-ban született Moszkvában, ahol később a Schepki Drámaiskolában tanult. Színházban lép fel. Játékfilmekben és tévéfilmekben, illetve sorozatokban szerepelt.


Andrzej Seweryn (Jeremi Wisniowiecki herceg) több mint 40 játékfilmben vett részt. Dolgozott Andrzej Wajdával: Vasember (Czlowiek z zelaza), A karmester (Dyrygent), Az ígéret földje (Ziemia obiecana), Érzéstelenítés nélkül (Bez znieczulenia), Danton, "Pan Tadeusz"; Agnieszka Hollanddal: Teljes napfogyatkozás (Total Eclipse); Steven Spielberggel: Schindler listája (Schindler's List); Andrzej Zulawskival: "Na srebrnym globie"; Peter Brookkal: Mahábhárata.

További fontosabb filmjei: "Amok", Kung-fu, "Golem", "La Revolution Francaise", "La Condanna", Indokína (Indochine), "Généalogies d'un crime".

Seweryn jelenleg Franciaországban él, a Comedie Francais tagja, fellépései mellett tanít is.

Krzysztof Kowalewski (Jan Onufry Zagloba) 1937-ben született, Varsóban tanult. Több mint 100 filmben és televíziós produkcióban vett részt. Emellett fellép színpadon is, és tanít a Varsó Drámaiskolában. Játszott Krzysztof Zanussi "Zycie za zycie", valamint Jerzy Hoffman Özönvíz (Potop) című filmjében.

   
   
 
   
 

Legelőször talán ijesztőnek hat, hogy milyen hosszú a film, de ez senkit ne rémítsen meg. Látványos kosztümök, véres csatajelenetek, humoros párbeszédek, romantika, gyönyörű tájak jellemzik a filmet. Bepillantást nyújt a kor történelmi eseményeibe, hangulatába. Számomra a régi, magyar televíziós történelmi regények hangulatát idézi. A fordulatos cselekményt nem is lehetne rövidebb idő alatt kidolgozni. A mellékszereplőktől is felejthetetlen alakításokat láthatunk.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Hivatalos magyar nyelvű honlap

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Gombos Jim és Lukács, a masiniszta (6) 34
Három tánc 2
Felelsz vagy mersz 4
OCEAN’S 8 - AZ ÉVSZÁZAD ÁTVERÉSE (12) 3
Merülés a szerelembe (16) 2
Kszi, Simon (12) 4
Kutyaparádé (6) 177
Vissza a gyökerekhez (12) 3
Túl szexi lány (12) 3
Gotti (16) 3

X - A RENDSZERBŐL TÖRÖLVE / Novemberben kerül a mozikba
9 év után újra magyar animációs rövidfilm az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon
MEGKEZDŐDTEK A NAGY SIKERŰ DEMÓNA MÁSODIK RÉSZÉNEK MUNKÁLATAI
Franck Dubosc Szerelembe gurulva előzetes
IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN Polanski
Szerelembe gurulva
A magyar mozikban is kasszát robbantott a BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ (16)!
John Cameron Mitchell Így csajozz egy földönkívülivel punkscifi vígjátéka
Rotten Tomatoes premier előtt
ÍGY CSAJOZZ EGY FÖLDÖNKÍVÜLIVEL májusban érkezik