DVDRecord

  856 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
Amélie csodálatos élete
(Le fabuleux destin dAmelie Poulain)

Rendező: Jean-Pierre Jeunet
Forgatókönyv: Guillaume Laurant, Jean-Pierre Jeunet
Zeneszerző: Yann Tiersen
Operatőr: Bruno Delbonnel
Vágó: Hervé Schneid
Szereplők: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Yolande Moreau, Arthus de Penguern, Urbain Cancellier, Dominique Pinon


Gyártó: Le Studio Canal+,
Időtartam: 120 perc
Hazai forgalmazó: Mokép

 
   
 
Amelie Poulain felszolgálólányként dolgozik a Montmartre egyik bisztrójában. A szép, kedves és romantikus Amelie magányosan él egy kis garzonlakásban.
Nem mindennapi dolgokat élt meg ifjú élete során: gyermekkorában orvos édesapja rosszul diagnosztizálta, szívelégtelenséget állapított meg nála, ezért nem mehetett gyermekközösségbe, édesanyjával egyszer a szokásos templomlátogatásból indultak hazafelé, amikor a Notre Dame tetejéről egy öngyilkos zuhant rá az anyjára és halálát okozta, a magára maradt apa ezután minden érzelmét egy kertitörpére pazarolja. A megpróbáltatások nem keményítették meg Amelie szívét, nyitottan és jóindulattal fordul az emberek felé. Elhatározza, hogy akinek csak tud, segít.
Különös és szeretetreméltó figurákkal találkozik a régi Montmartre-i negyedben, az öreg házban, a lepusztult kis bisztróban. Az "üvegember" egy idős úr, akinek a csontja olyan törékeny mintha üvegből lenne, ezért 20 éve ki sem mozdul lakásából, minden bútorát szövetbe bugyolálta, nehogy eltörjék a csontját, s aki Renoir egyik remekművét festi meg újra és újra, hogy megtalálja a titkát. Madeleine középkorú házmesternő, aki nem szűnő, nosztalgiával várja vissza az őt cserbenhagyó, szélhámos férjét, és százszor újraolvassa a régi szerelmes leveleit. Suzanne pultosnő a bisztróban, aki 30 éve figyeli a vendégeket, mindent tud róluk, de nagylelkű és megértő mindegyikükkel. Joseph, aki ideje nagy részét a bisztróban tölti, paranoiás, magányos és betegesen féltékeny volt barátnőjére, Ginára, az ügyes felszolgálólányra. Georgette hipochonder trafikosnő, aki mindig szenved valamilyen környezeti ártalomtól, s aki beleszeret Joseph-be, s persze belebetegszik a szerelembe. Lucien, a félkarú zöldségárus fiú szereti a zöldségeket, szereti a vevőket, szereti a munkáját és festészeti órákat vesz az üvegembertől, miközben életbölcsességet is tanul tőle.
Amelie itt él ezek között az emberek között, átérzi gondjaikat, szeretné boldognak látni őket, s sok kedves, sajátos gesztusával segíti valamennyiüket.
   
   
 
Audrey Tautou 1978-ban született, Franciaországban, fontosabb filmjei: Beating of the Butterfly's Wings, Libertine, Marry Me.
Mathieu Kassovitz: rendezőként a Bíbor folyók és a Gyűlölet fűződik a nevéhez.

Jean-Pierre Jeunet eddigi leghíresebb rendezése: Alien 4

   
   
 
   
 

Az Amelie csodálatos élete egy csodálatos film. Bájosan hömpölygő történet, bájos szereplőkkel, élükön a főszereplővel. Őt elég, ha csak hosszabb ideig mutatja a kamera, a nézőnek már ettől jobb kedve lesz, csakúgy, mint Amelie környezetében élőknek. Ebben a filmben nincsenek lövöldözések és üldözések, mégis legalább annyira izgalmas, hogyan fut egymás mellett, majd gabalyodik össze a mai Párizs néhány lakójának élete, sorsa. Mindez gyönyörű képekkel, kellemes zenével és kivételesen jól eltalált szinkronnal.
Értékelés:  
   
   
Linkek:
Angol honlap
Audrey Tautou
Mathieu Kassovitz

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Gombos Jim és Lukács, a masiniszta (6) 34
Három tánc 2
Felelsz vagy mersz 4
OCEAN’S 8 - AZ ÉVSZÁZAD ÁTVERÉSE (12) 3
Merülés a szerelembe (16) 2
Kszi, Simon (12) 4
Kutyaparádé (6) 177
Vissza a gyökerekhez (12) 3
Túl szexi lány (12) 3
Gotti (16) 3

X - A RENDSZERBŐL TÖRÖLVE / Novemberben kerül a mozikba
9 év után újra magyar animációs rövidfilm az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon
MEGKEZDŐDTEK A NAGY SIKERŰ DEMÓNA MÁSODIK RÉSZÉNEK MUNKÁLATAI
Franck Dubosc Szerelembe gurulva előzetes
IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN Polanski
Szerelembe gurulva
A magyar mozikban is kasszát robbantott a BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ (16)!
John Cameron Mitchell Így csajozz egy földönkívülivel punkscifi vígjátéka
Rotten Tomatoes premier előtt
ÍGY CSAJOZZ EGY FÖLDÖNKÍVÜLIVEL májusban érkezik