DVDRecord

  5287 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
Pánikszoba
(Panic Room)

Rendező: David Fincher
Forgatókönyv: David Koepp
Zeneszerző: Howard Shore
Operatőr: Conrad W. Hall, Darius Khondji
Jelmeztervező: Michael Kaplan
Látványtervező: Arthur Max
Vágó: James Haygood, Angus Wall
Szereplők: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker, Dwight Yoakam, Jared Leto


Gyártó: Columbia Pictures,
Időtartam: 112 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
Egy New York-i luxuslakás tikos helyiségében, melyet a lakás eredeti tulajdonosa betörések ellen épített, a frissen elvált Meg Altman és a kislánya halálos macska-egér harcot folytat három mindenre elszánt betolakodóval. De hiába is bújnának el a betörők elöl a szuperbiztonságos menedékhelyre, hiszen amit azok keresnek, éppenséggel abban a bizonyos szobában található.
   
   
 
JODIE FOSTER (Meg Altman) megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart 1988-ban A vádlottak (The Accused), illetve 1991-ben A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs) című filmben nyújtott alakításáért.
Rendezői debütálására szintén 1991-ben került sor a Más, mint a többiek (Little Man Tate) című filmmel, melyben szerepet is vállalt. 1995-ben rendezte második filmjét, a Szédült hétvégét (Home for the Holidays), melynek producere is volt. Legutóbb az Anna és a királyban (Anna and The King) láthattuk, előtte Robert Zemeckis Kapcsolat (Contact) című produkciójában remekelt.
1992-ben Foster megalakította az Egg Picturest, és az e vállalkozás égisze alatt készült Nell, a remetelány (Nell) című filmben nyújtott alakításáért 1994-ben Oscarra jelölték. Az Egg Pictures mutatta be 1995-ben a Szédült hétvégét, a „Baby Dance” című televíziós filmet pedig 1998-ban, ami megnyerte a Peabody-díjat, ezen kívül pedig négy kategóriában Emmyre, háromban Golden Globe-ra jelölték. Az Egg Picturesnél készült el a Szerelmem szelleme (Waking the Dead), Billy Crudup és Jennifer Connelly főszereplésével, Keith Gordon rendezésében, illetve 1996-ban a díjnyertes Gyűlölet (L’Haine) is.
Foster háromévesen kezdte pályafutását, amikor is tévéreklámokban szerepelt. Nyolcéves korában debütált a Napóleon és Samanthában, (Napoleon and Samantha) majd ezután folyamatosan játszott különböző tévésorozatokban. A széleskörű elismerést és nemzetközi figyelmet Martin Scorsese Alice már nem lakik itt (Alice Doesn’t Live Here Anymore, 1974) és Taxisofőr (Taxi Driver) című munkája hozta meg számára. Utóbbi filmért Oscar-díjra jelölték. 1976-ban a Brit Filmakadémiától megkapta a legjobb mellékszereplőnek és a legjobb fiatal színésznőnek járó díjat a Taxisofőrért, illetve a Bugsy Malone-ért. Foster 1976-ban összesen négy filmben szerepelt (Bugsy Malone, „Echoes of a Summer”, „The Girl Who Lives Down the Lane” és a Taxisofőr), melyek mind részt vettek a Cannes-i filmfesztiválon.
A színésznő további jelentősebb filmjei: Bolondos péntek (Freaky Friday), Kamaszlányok (Foxes), The Hotel New Hapshire, A mások vére (Le Sang des Autres), Szieszta (Siesta), Pontrablás (Stealing Home), Az ötödik sarok (Five Corners), Árnyékok és köd (Shadows and Fog), Sommersby és Maverick – Halálos póker.
Legközelebb a „The Dangerous Lives of Altar Boys” című filmben láthatjuk, amelynek egyben producere is.

FOREST WHITAKER (Burnham) Hollywood egyik legkiválóbb színésze, rendezője, producere, akinek tehetségéről számos igényes és változatos szerepben győződhettünk meg. Idén hamarosan láthatjuk Joel Schumacher „Phone Booth” című filmjében, Colin Farrell oldalán, vagy Jeremy Ironsszal a „Fourth Angel”-ben, illetve a szerepel a „Green Dragon”-ben is, mely Whitaker zene -és filmgyártással foglalkozó multimédiás cégének első filmje.
2000-ben Whitaker játszotta a címszerepet Jim Jarmush Szellemkutyájában (Ghost Dog: The Way of the Samurai). 1988-ban elnyerte a legjobb férfi szereplő díját a Cannes filmfesztiválon a Birdben nyújtott alakításáért, amiért Golden Globe-ra is jelölték. Széleskörű elismerésre tett szert Neil Jordan Síró játékában (The Crying Game) alakított szerepével. További legjelentősebb filmjei: Az utolsó fény (Last Night), Bűnös vagy ártatlan? (Criminal Justice), Az ellenség közelében (The Enemy Within), Hallasd a hangod! (Light It Up), A csodabogár (Phenomenon), A lény (Species), Füst (Smoke), Készruha (Ready to Wear), Jason balladája (Jason’s Lyric), A szakasz (Platoon), Jó reggelt, Vietnam! (Good Morning Vietnam), Felelősségük teljes tudatában (Consenting Adults), Zsarulesen (Stakeout), A pénz színe (The Color of Money), Johnny, a jóarcú (Johnny Handsome) Philadelphiai zsaru (Downtown), Egy bérgyilkos naplója (Diary of a Hit Man), Testrablók (Body Snatchers), Megőrülök érted (Vision Quest), Változó világ (Fast Times at Ridgemont High).
Első rendezése Az igazira várva (Waiting to Exhale), Angela Bassett-tel, Whitney Houstonnal, Lela Rochonnal és Loretta Devine-nal a főszerepben, az utolsó Twentieth Century Fox produkciója, a Majd elválik (Hope Floats), Sandra Bullockkal.


JARED LETO (Junior) legutoljára Darren Aronofsky Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream) című filmjében volt látható, Ellen Burstyn és Jennifer Connelly oldalán. Az elmúlt években számos produkcióban szerepelt, többek között David Fincher Harcosok klubja (Fight Club) című alkotásában Brad Pittel és Edward Nortonnal, illetve Mary Harron Amerikai pszichójában (American Psicho) Christian Bale oldalán. Egyéb jelentősebb munkái: Az őrület határán (The Thin Red Line), Sean Penn mellett, Észvesztő (Girl, Interrupted), Winona Ryder partnereként.


DAVID FINCHER (rendező) A végső megoldás: Halál (Alien 3) rendezőjeként mutatkozott be. Legutóbbi munkája a Harcosok klubja (Fight Club) Brad Pittel, Edward Nortonnal és Helena Bonham Carterrel. Korábbi rendezései: Játsz/ma (The Game) Michael Douglas és Sean Penn főszereplésével, illetve a Hetedik (Seven), melyben a főszerepeket Brad Pitt és Morgan Freeman játszotta.

   
   
 
   
 

A filmet nézve nem elbizonytalanodhatunk, vajon addig van valaki pánikban, amíg nem menekül be a biztonságos pánik szobába, vagy akkor, ha már bent van. Az izgalmas menekülések, üldözések mellett a nézőkben is a bezártság érzését keltő hanghatások adják a film nagy erősségét. A számítógépes trükkökkel kiegészített kameramozgások és közelképek tovább fokozzák a feszültséget. Ez a feszültség azonban a kétórás film második részére kissé alábbhagy, sőt néha már azt hihetjük, hogy a Reszkessetek betörők sokadik folytatását látjuk.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
Jodie Foster
Kristen Stewart
Forest Whitaker

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Lassie hazatér (6) 1428
Nyomorultak 9
Az első áruló (16) 4
Emma 14
Bloodshot (16) 10
Tess és én - Életem legfurcsább hete (12) 4
A mi Kodályunk (12) 4
Talpig fegyverben (18) 275
Világpolgárok 5
Előre (6) 5

Csütörtöktől mozikban AZ ELSŐ ÁRULÓ (16)
Bemutatkozik a banda – Megérkezett a Pesti balhé online plakátja
Magyar Filmdíjat nyert a Vad erdők, vad bércek
AZ AKIK MARADTAK KAPTA A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ MAGYAR FILMDÍJAT
Diesel-meghajtású Bloodshot
A vágyak veszélyesek
Álló ovációval fogadták Szabó István új filmjét az első vetítéseken
Csütörtöktől újra országszerte mozikban a négy Oscar-díjas ÉLŐSKÖDŐK
Oscar-filmtörténetet írt az ÉLŐSKÖDŐK
Oscar 2020