DVDRecord

  536 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
MAX
(MAX)

Rendező: Menno Meyjes
Forgatókönyv: Menno Meyjes
Zeneszerző: Dan Jones
Operatőr: Koltai Lajos
Szereplők: John Cusack, Noah Taylor, Leelee Sobieski, Molly Parker, Ulrich Thomsen


Gyártó: Lions Gate Films,
Időtartam: 106 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
1918. München. Max Rothman a háború előtt festőművész volt. A fronton azonban elvesztette egyik karját, így nem tudja karrierjét folytatni. Galériát nyit, és fiatal tehetségek felfedezésével foglalkozik.
Legújabb kiállításán megismerkedik egy férfival, aki szintén a frontról jött, de mögötte nem áll jómódú család. Ő Adolf Hitler, aki festményeiből szeretne megélni. Max bíztatására olyan területet keres, ahol belső feszültségét levezetheti. Igazi énjét a politikai propagandában találja meg. Ekkor még senki sem sejti, hogy különös, futurista tervei az emberiség történelmének egyik legkatasztrofálisabb korszakát előlegezik.
   
   
 
JOHN CUSACK filmjei: „The Runaway Jury”, „Cradle Will Rock”, Az őrület határán, Vakrepülés, Minden gyanú felett, Éjfél a Jó és a Rossz kertjében, Con Air – A fegyencjárat, Lövések a Broadwayn, Promenád a gyönyörbe, Svindlerek, Mondhatsz bármit, Nyolc–nulla, Tuti dolog, „Better Off Dead”, Egy őrült nyár, Taplófejek, Kétszínű igazság, „Fat Man and Little Boy”, „Sixteen Candles”, Árnyékok és köd, A játékos, Bob Roberts, Az emberi szív térképe, Nesze semmi, fogd meg jól!, Szép szőke herceg, Csillagos lobogó, A híradó sztárjai, Állj mellém!.
A színész a New Crime Productions nevű cég társtulajdonosa. Cusack színpadi színészként is elismert és számos színdarabot rendezett.

NOAH TAYLOR (Adolf Hitler) leginkább az Oscar-díjjal kitüntetett Ragyogj! című filmből ismert a nagyközönség előtt. Az angliai születésű Taylor gyermekkorában Ausztráliába költözött, ahol már tizenhét évesen elnyerte a legjobb színésznek járó Ausztrál Filmdíjat a „The Year My Voice Broke” című filmben nyújtott alakításáért. Filmjei: Flirting, Ragyogj!, Majdnem híres, Vanília égbolt, Lara Croft: Tomb Raider.

MENNO MEYJES (rendező, forgatókönyvíró) első, rendezőként jegyzett nagyjátékfilmje a MAX. Korábban forgatókönyvíróként már hírnevet szerzett Steven Spielberg Bíborszín című filmjével, melyért Oscar-díjra is jelölték. Forgatókönyvei: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, A Nap birodalma, Szükségállapot.

   
   
 
   
 

Megdöbbentő alkotás, mely ugyan fikcióra épül, mégis nagyon hiteles. Már a történet is abszurd, miként segítette önmegvalósításában egy vallásos, zsidó művészbarát a gyámoltalan, kétségbeesett Hitlert. Előtérbe kerülnek a kor politikai kérdései is. Szerencsére a filmnek több magyar szereplője is van, a neves színészeken kívül az operatőr is. Koltai munkája, sajátságos kamera-mozgása, finom fény-megvilágítási technikája kiemeli a líraiságot és erősíti a durvaságot. A film végig ellentétekre épül, ami miatt izgalmas és váratlan fordulatokra számíthatunk. A két főszereplő hiteles és nem erőltetett alakítása növeli a lélektani feszültségeket.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
John Cusack
Noah Taylor

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Gombos Jim és Lukács, a masiniszta (6) 34
Három tánc 2
Felelsz vagy mersz 4
OCEAN’S 8 - AZ ÉVSZÁZAD ÁTVERÉSE (12) 3
Merülés a szerelembe (16) 2
Kszi, Simon (12) 4
Kutyaparádé (6) 177
Vissza a gyökerekhez (12) 3
Túl szexi lány (12) 3
Gotti (16) 3

X - A RENDSZERBŐL TÖRÖLVE / Novemberben kerül a mozikba
9 év után újra magyar animációs rövidfilm az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon
MEGKEZDŐDTEK A NAGY SIKERŰ DEMÓNA MÁSODIK RÉSZÉNEK MUNKÁLATAI
Franck Dubosc Szerelembe gurulva előzetes
IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN Polanski
Szerelembe gurulva
A magyar mozikban is kasszát robbantott a BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ (16)!
John Cameron Mitchell Így csajozz egy földönkívülivel punkscifi vígjátéka
Rotten Tomatoes premier előtt
ÍGY CSAJOZZ EGY FÖLDÖNKÍVÜLIVEL májusban érkezik