DVDRecord

  12951 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
A Gyűrűk Ura - A király visszatér
(The Lord of the Rings: The Return of the King)

Rendező: Peter Jackson
Forgatókönyv: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson
Zeneszerző: Howard Shore
Operatőr: Andrew Lesnie
Szereplők: Elijah Wood, Sean Astin, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Billy Boyd, Bernard Hill, Viggo Mortensen, Liv Tyler


Gyártó: New Line Cinema,
Időtartam: 212 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
A Szövetség küldetése lassan a végéhez közeledik.
Szauron seregei támadásra készülnek Gondor fővárosa, Minas Tirith ellen. Az emberek népének utolsó végvára, az egykor hatalmas birodalom irányítása ma egy gyengülő helytartó kezében van. Az embereknek most jobban szüksége lenne királyra, mint valaha. De vajon elég bátor lesz-e Aragorn, hogy felfedje származását, és szembenézzen végzetével?
Miközben Gandalf minden erejével azon van, hogy Gondorban sereget toborozzon, Théoden is összeszedi embereit a szomszédos Rohanban, hogy csatlakozzanak a háborúhoz Gondor oldalán. Bátorsága és szenvedélyes kitartása ellenére az emberek népének hadserege maréknyi csupán a birodalmat lerohanni készülő ellenfél hatalmas légiói mellett.
Minden győzelem áldozatokat követel. Nagy veszteségei ellenére a Szövetség tagjai is bátran indulnak életük legnagyobb csatájára, melyben egy nagy közös cél vezérli őket: minél inkább megnehezíteni Szauron dolgát, és esélyt adni Frodónak, hogy teljesítse küldetését.
Frodó, Samu és Gollam egyre mélyebbre hatolnak a gonosz földjének belseje felé, miközben Frodó emberfeletti küzdelmet vív a Gyűrűvel, ami folyamatosan teszteli hűségét és emberségét, ezért egyre inkább társaira kell hagyatkoznia.
   
   
 
ELIJAH WOOD-ot (Frodó) nemzedéke egyik legtehetségesebb színészeként tartják számon, 1994-ben a NATO/Show East az év fiatal sztárjának kiáltotta ki a Háború (The War) c. filmben nyújtott alakításáért. Legutóbb az „Ash Wednesday” c. maffia-drámában és a Tizenhetes csapdája (Try Seventeen) c. filmben láthatta a közönség.
További filmjei: „Chain of Fools”, „The Bumblebee Flies Anyway”, Fekete-fehér (Black and White), Faculty – Az invázium, Deep Impact, Twist Olivér, Jégvihar (The Ice Storm), Flipper, Világgá mentem (North), Huckleberry Finn kalandjai (The Adventures of Huck Finn), Jófiú (The Good Son), Halhatatlan szerelem (Forever Young), Radio Flyer, Földi paradicsom (Paradise), Avalon, Higgy neki, hisz zsaru! (Internal Affairs), Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II).

IAN McKELLEN-t (Gandalf) 1991-ben lovaggá ütötték művészi érdemeinek elismerésképpen. Több mint negyven díjból álló gyűjteményéből nem hiányzik az Oscar-, a Golden Globe-, a Tony- és az Emmy-díj sem.
Néhány jelentős filmje: X-Men – A kívülállók, Az eminens (Apt Pupil), „Gods and Monsters”, Érzelmek hullámain (Swept From the Sea), Raszputyin, III. Richard, Változások kora (Restoration), Jack és Sarah (Jack and Sarah), Az árnyék (The Shadow), Bármit megteszek (I’ll Do Anything), Little Jo balladája (The Ballad of Little Jo), 6szoros ölelés (Six Degrees of Separation), Az utolsó akcióhős (The Last Action Hero), Fura farm (Cold Comfort Farm), A bőség (Plenty), Nagy Alfréd (Alfred the Great).

LIV TYLER (Arwen) első játékfilmes szerepét A csend fogságában (Silent Fall) c. thrillerben kapta, majd Tom Hanks első rendezésében, a Nyomul a banda (That Thing You Do) c. produkcióban hívta fel magára a figyelmet. Bertolucci Lopott szépség (Stealing Beauty) c. filmjének főszerepe nyomán lett világhírű.
További filmjei: A Zenebirodalom visszavág (Empire Records), Három a nagylány (Inventing the Abbotts), Armageddon, Cuki hagyatéka (Cookie’s Fortune), Doktor zsiványok (Plunkett & MacLeane), Anyegin (Onegin), Dr. T és a nők (Dr. T and the Women), Érzéki csalódás (One Night at McCool’s).
Legközelebb Kevin Smith „Jersey Girl” c. filmjében lesz látható.

VIGGO MORTENSEN (Aragorn/Vándor) filmjei: 28 nap (28 Days), Séta a Holdon (A Walk on the Moon), Psycho, Tökéletes gyilkosság (A Perfect Murder), G.I. Jane, Daylight – Alagút a halálba, Egy hölgy arcképe (The Portrait of a Lady), Albínó alligátor, Darkly Noon passiója (The Passion of Darkly Noon), Angyalok háborúja (The Prophecy), Az utolsó esély (Crimson Tide), Amerikai jakuza (American Yakuza), Terror a jachton (The Crew), Carlito útja (Carlito's Way), Egy lövés a fejbe, öt a testbe (The Young Americans), Forráspont (Boiling Point), Ruby Cairo, Indián vér (The Indian Runner), A bőr tükre (The Reflecting Skin), Börtönhalál (Prison), A kis szemtanú (Witness)

SEAN ASTIN (Samu) első játékfilmje a Kincsvadászok (The Goonies) volt, ezt követően több produkcióban vett részt: Egy fiú és egy lány (Boy Meets Girl), Nyomd a sódert! (Bulworth), A bátrak igazsága (Courage Under Fire), Halálhírre várva (Safe Passage), Kőbunkó (Encino Man), A terror iskolája (Toy Soldiers), Mindent a győzelemért (Rudy), Memphis Belle, A rózsák háborúja (The War of the Roses), Apja fia (Like Father, Like Son), Vad vizek (White Water Summer). 1995-ben rendezőként Oscar-díjra jelölték a „Kangaroo Court” c. rövidfilmjéért.

CATE BLANCHETT (Galadriel) miután megszerezte diplomáját az ausztráliai National Institute of Dramatic Art színész szakán, elsősorban színházakban dolgozott. Tagja a Neil Armfield vezette Company B társulatnak, szerepelt továbbá a Sydney Theater Companynál és a londoni West Enden, az Almeida színházban.
1998-ban I. Erzsébet királynőt alakította az Elizabeth c. filmben, melyért Golden Globe Díjat kapott. További filmjei: Láger az édenkertben (Paradise Road), Szerencsés találkozás Lizzie-vel (Thank God He Met Lizzie), Játék és szenvedély (Oscar and Lucinda), Vakrepülés (Pushing Tin), Eszményi férj (An Ideal Husband), A tehetséges Mr. Ripley, Rossz álmok (The Gift), A síró ember (The Man Who Cried).
Az utóbbi időben a következő filmekben láthattuk: Banditák (Bandits), A gyilkosok a mennyországba mennek (Heaven), Lapzárta – Veronica Guerin története (Veronica Guerin).

JOHN RHYS-DAVIES (Gimli) több mint harminc éve elismert színházi és filmszínész; közel 80 filmje közül a legfontosabbak: Az Andok titkai (Secret of the Andes), Pofonláda (The Great White Hype), Cyborg zsaru (Cyborg Cop), A nagy kereszteshadjárat (The High Crusade), A dupla 0 kölyök (The Double 0 Kid), Sunset Grill, Elátkozott arany (The Seventh Coin), Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag (Indiana Jones and the Last Crusade), Halálos rémületben (The Living Daylights), A tűzjáró (Firewalker), Salamon király kincse (King Solomon's Mines), Szahara (Sahara), Gawain és a Zöld Lovag (Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight), Szfinx (Sphinx), Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark).

BERNARD HILL (Théoden) filmjei: Shirley Valentine, Gótika, Titanic, Az igazság napja (True Crime), Ragadozók (The Ghost and the Darkness), Gandhi, Lázadás a Bountyn (The Bounty), „No Surrender”, „Blessed Art Thou”, Szentivánéji álom (A Midsummer Night’s Dream), „Going Off Big Time”, „The Criminal”, A Skorpiókirály (The Scorpion King), Szép remények (Great Expectations).

BILLY BOYD (Pippin) skót színész, pályáját skót tévésorozatokban kezdte, majd a brit televízióban is szerepeket kapott, és számos színpadi produkcióban is fellépett. Első játékfilmje az „Urban Ghost Story” volt, majd a „Julie and the Cadillacs” következett; első nemzetközileg is jelentős munkája A Gyűrűk Ura-trilógia. Legutóbb Peter Weir Kapitány és katona – A világ túlsó oldalán (Master and Commander: The Far Side of the World) c. filmjében volt látható.

DOMINIC MONAGHAN (Trufa) eddigi legismertebb szerepe egy brit televíziós dráma, a „Hetty Wainthrip Investigates” volt, ezen kívül játszott a „Monsignor Renard” c. játékfilmben, valamint tévéfilmekben és számos színházi előadásban.

ORLANDO BLOOM (Legolas) első komoly játékfilmes szerepét A Gyűrűk Urában kapta, korábban az Oscar Wilde szerelmei (Wilde) c. filmben játszott egy kisebb szerepet. 16 évesen a londoni National Youth Theatre társulatánál lépett fel, majd ösztöndíjasként a British American Drama Academy hallgatójaként tanult.
A Gyűrűk Ura óta felbukkant A Karib-tenger kalózaiban (Pirates of the Caribbean), valamint Ridley Scott A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down) c. filmjében.

   
   
 
   
 

A mozifilm folytatások minősége, izgalma, jósága általában fordított arányban van a részek számával. A kivétel azonban erősíti a szabályt. A Gyűrűk Ura trilógia részei egyformán nagyszerűek, a fantasztikus regény méltó megfilmesítése. A befejező rész sem fog senkinek csalódást okozni, amire a legjobb bizonyíték, hogy a közel három és fél órást alkotás közben észre sem vesszük az idő múlását. A számtalan és még soha nem látott technikákat alkalamzó trükkök olyanok, mint egy zseniális bűvészmutatvány: tudjuk, hogy nem a valóságot látjuk, mégis hiszünk a szemünknek.
Csak sajnálhatjuk, hogy egy év múlva nem következik az újabb rész, és legfeljebb arra várhatunk, hogy DVD-n megjelenjen a bővített változat.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
Elijah Wood
Orlando Bloom
Ian Mckellen
Viggo Mortensen
Liv Tyler

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Lassie hazatér (6) 1428
Nyomorultak 9
Az első áruló (16) 4
Emma 14
Bloodshot (16) 10
Tess és én - Életem legfurcsább hete (12) 4
A mi Kodályunk (12) 4
Talpig fegyverben (18) 275
Világpolgárok 5
Előre (6) 5

Csütörtöktől mozikban AZ ELSŐ ÁRULÓ (16)
Bemutatkozik a banda – Megérkezett a Pesti balhé online plakátja
Magyar Filmdíjat nyert a Vad erdők, vad bércek
AZ AKIK MARADTAK KAPTA A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ MAGYAR FILMDÍJAT
Diesel-meghajtású Bloodshot
A vágyak veszélyesek
Álló ovációval fogadták Szabó István új filmjét az első vetítéseken
Csütörtöktől újra országszerte mozikban a négy Oscar-díjas ÉLŐSKÖDŐK
Oscar-filmtörténetet írt az ÉLŐSKÖDŐK
Oscar 2020