DVDRecord

  710 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
Mackótestvér
(Brother Bear)

Rendező: Aaron Blaise, Bob Walker
Forgatókönyv: Tab Murphy, Lorne Cameron, David Hoselton, Steve Benchich, Ron J. Friedman
Zeneszerző: Phil Collins, Mark Mancina


Gyártó: Walt Disney Pictures,
Időtartam: 85 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
A jégkorszak végén járunk, 10000 évvel ezelőtt, valahol a Csendes-óceán északnyugati partján. Megismerkedünk három fiútestvérrel, a törzs varázserejű bölcsével és persze néhány medvével. A lélegzetellálítóan izgalmas mesében egy Kenai nevű fiatalember hihetetlen kalandjait követhetjük nyomon, aki miután sikeresen megküzd egy számára gyűlöletes lénnyel, a medvével, maga is medvévé változik. Új helyzetében Kenai másnak kezdi el látni a világot. Elindul felkutatni elvesztett bátyját, Sitkát, és eközben próbára teszi a türelmét egy féleszű jávorszarvaspár, összebarátkozik Kodával, az eltévedt mackókölyökkel, és ki kell térnie másik bátyja, Denahi, tévedésen alapuló bosszúvágya elől.
   
   
 
AARON BLAISE (rendező) most bemutatkozik rendezőként, egy lenyűgöző animátori karier után. A Ringling Művészeti Főiskolán tanult festészetet és grafikát majd egy sikeres pályázat eredményeként 1988-ban Los Angelesbe költözött, hogy a Disney stúdió animátorainál folytathassa képzését. A következő évben Blaise elhelyezkedhetett a Florida Stúdióban. Először segédanimátorként dolgozott a „Roller Coaster Rabbit” című filmen, majd karakteranimátorként A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast) és a „Trail Mix-up” című filmeken. Ő felügyelte a fiatal Nala animációját Az oroszlánkirályban (The Lion King) és Yao megelevenítését a Mulanban (Mulan).

BOB WALKER (rendező) kiterjedt térbeosztói tapasztalatot hoz ehhez az első rendezői megbízáshoz. A Disney Florida Animáció csapat kulcstagja 1989-es megalakulásuk óta. Walker először az ontariói Sheridan College-ban tanult animációt, majd felvételt nyert az Atkinson Film Arts studióba, ahol segéd térbeosztóként tevékenykedett. Hamarosan ráébredt, hogy a térbeosztói feladat inkább nekivaló, mint az animáció. Szeretett beállításokat válogatni, szereplőket elhelyezni és háttereket rajzolni., amikor öt évvel később megalakult a Disney Florida Stúdió, Walker felvételt nyert. Itt első megbízása a „Roller Coaster Rabbit” volt. Később a térbeosztó csapat fejeként felügyelt jeleneteket több játékfilmben, mint például A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast), Aladdin (Aladdin), Az oroszlánkirály (The Lion King), Mulan és A csillagkutya (Lilo & Stitch).

CHUCK WILLIAMS (producer) 14 év kiemelkedő munkájának tapasztalatát hozza magával. Williams a London Egyetemen drámát tanult, majd a Florida egyetemen szerzett diplomát kommunikáció szakon, melyben a filmkészítésnek kiemelkedő szerep jutott. Néhány év televíziós szerkesztői tevékenység után, 1989-ben csatlakozott a Disney Florida Studióhoz. Ő szerkesztette a studió indító produkcióját, a „Roller Coaster Rabbit”-ot és dolgozott A kis hableány (Little Mermaid), A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast), Aladdin és Az oroszlánkirály (The Lion King) filmeken. Később producerként tevékenykedett a studió Special Projects osztályán, ahol videójátékokat és digitális mesekönyveket hoztak létre.

PHIL COLLINS (dalszövegíró, zeneszerző) hat új dalszöveg mellett, zeneszerzői tehetségét is próbára teszi a filmben. Collins napjaink egyik legnépszerűbb énekese, dalszövegírója és előadója. Magasan ívelő pályája során hat Grammay díjat nyert és összesen több mint hetven millió szóló albumot adott el. Minden rádióhallgató fülében ott csengenek legsikeresebb dalai, az „In the Air Tonight”, „One More Night”, „Sussudio”, „Take Me Home”, „Two Hearts” és „Another Day in Paradise”. Collins színészként kezdte karierjét, amikor 13 évesen az Oliver West End produkciójában az Artful Dodger-t játszotta 1964-ben. Filmszereplői sikerei között szerepel a Buster, amiben a vontarabló Buster Edwards-t játszotta; Steven Spielberg Hook című filmje; És a zenekar tovább játszik (And the Band Played On); és Stephan Elliott Szigorúan piszkos ügynöke (Frauds). Collins egyéb sikerei közé tartozik 20 tagú zenekara, ami a londoni Royal Albert Hall-ban mutatkozott be. A zenekar tovább játszott hét más európai hangversenyen, köztük a Montreaux Jazz Fesztiválon.

   
   
 
   
 

Egy rajzfilm leginkább a gyerekeknek készül. Ez a film azonban az ő, és a felnőttek számára is meglehetősen unalmas. Ráadásul a kicsik számára a varázsos, misztikus elemek érthetetlenek. A magyar szinkron sem sikerült igazán és ez a megállapítás a dalokra fokozottan is érvényes. Az egyetlen ok, hogy érdemes kivárni a film vége főcímét, mert alatta meghallgathatjuk Phil Collins előadásában is a filmzene egy részét.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
Phil Collins

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Gombos Jim és Lukács, a masiniszta (6) 34
Három tánc 2
Felelsz vagy mersz 4
OCEAN’S 8 - AZ ÉVSZÁZAD ÁTVERÉSE (12) 3
Merülés a szerelembe (16) 2
Kszi, Simon (12) 4
Kutyaparádé (6) 177
Vissza a gyökerekhez (12) 3
Túl szexi lány (12) 3
Gotti (16) 3

X - A RENDSZERBŐL TÖRÖLVE / Novemberben kerül a mozikba
9 év után újra magyar animációs rövidfilm az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon
MEGKEZDŐDTEK A NAGY SIKERŰ DEMÓNA MÁSODIK RÉSZÉNEK MUNKÁLATAI
Franck Dubosc Szerelembe gurulva előzetes
IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN Polanski
Szerelembe gurulva
A magyar mozikban is kasszát robbantott a BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ (16)!
John Cameron Mitchell Így csajozz egy földönkívülivel punkscifi vígjátéka
Rotten Tomatoes premier előtt
ÍGY CSAJOZZ EGY FÖLDÖNKÍVÜLIVEL májusban érkezik