DVDRecord

  9585 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
Pán Péter
(Peter Pan)

Rendező: P.J. Hogan
Forgatókönyv: P.J. Hogan
Zeneszerző: James Newton Howard
Szereplők: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Lynn Redgrave, Richard Briers, Olivia Williams


Gyártó: Columbia Pictures,
Időtartam: 113 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
„Egyszer minden gyerek felnő, egyvalakit kivéve…”
Képzelj el egy helyet, ahol minden nap egy igazi kalandot ígér és ráadásul senki sem lesz felnőtt, az öregség még hírből sem ismert. Ez Pán Péter világa, a kalandok, álmok és nagyszerű felfedezések meséje, amely az első londoni bemutató óta, idestova száz éve indult hódító útjára. J. M. Barrie klasszikussá vált meseregénye ez idő alatt számos nagy sikerű feldolgozást ért meg, nagyjátékfilmes megjelenítése azonban váratott magára. Egészen mostanáig.
   
   
 
JASON ISAACS (Hook kapitány/Mr. Darling) legutóbb a Harry Potter és a Titkok Kamrája (Harry Potter and the Chamber of Secrets) című kasszasikerben alakította Lucius Malfoy szerepét. Természetesen a Harry Potter negyedik részében is ő személyesíti meg a figurát. A „Passionada” című romantikus vígjátékban nyújtott alakítása alapján a kritikusok egyenesen a fiatal Cary Granthez hasonlítják. Hasonlóan jó kritikát kapott A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down) című Ridley Scott-filmben Mike Steele kapitány megformálásáért, illetve A fegyverek szava (Windtalkers) című produkcióban játszott szerepéért. Bemutatás előtt állnak a „Hotel” és „The Last Minute” című filmjei, utóbbiban sokoldalúságát bizonyítandó, énekel és táncol.
Isaacs gyakorlatilag megállás nélkül forgat, mióta a Mel Gibson főszereplésével készült A hazafi (Patriot) című filmben eljátszotta William Tavington ezredes figuráját, melyért a Londoni Filmkritikusok Díjára jelölték.
További filmjei közül említést érdemel az Édes november (Sweet November), Keanu Reeves, illetve az Egy kapcsolat vége (The End of the Affair), Julianne Moore partnereként. Ugyancsak részt vett az Armageddon, valamint a Sárkányszív (Dragonheart) című kasszasikerekben. Paul Anderson több filmjében is osztott rá szerepet, így a Halálhajó (Event Horizont) című sci-fi thrillerben, A katona (Solider) című produkcióban, a „Shopping” című, kultuszfilmmé vált alkotásában, illetve legutóbbi munkájában, A kaptárban (Residenr Evil). Isaacs első filmszerepét Jeff Goldblum és Emma Thompson oldalán játszotta A nagy balekban (The Tall Guy).

JEREMY SUMPTER (Pán Péter) jelenleg 14 éves, de első szerepét már 4 évvel ezelőtt megkapta. Játszott a „Frailty” című Bill Paxton-filmben, valamint több tévésorozatban és -filmben, köztük a nálunk is nagy sikerrel vetített Vészhelyzetben (ER). Karrierjét támogatandó, a közelmúltban családja Los Angelesbe költözött, ahol Sumpter szüleivel, nővérével és ikertestvérével él együtt.

RACHEL HURD-WOOD (Wendy Darling) a Pán Péterben debütált. Az alkotók három kontinensen rendeztek meghallgatásokat, míg végül a 13 éves Rachelre esett a választásuk. A széles érdeklődési körrel rendelkező kislány ez idő tájt a delfinek iránti szeretete miatt éppen tengerbiológusnak készül, de az iskolai színjátszókör előadásaiban is nagy lelkesedéssel vesz részt.

OLIVIA WILLIAMS (Mrs. Darling) az 1997-es A jövő hírnöke (The Pastman) című Kevin Costner-filmben játszott először. Ezt követték a Hatodik érzék (The Sixth Sense), a „Born Romantic” és a „The Body” című filmek. Tavaly a „Below” és a „The Man From Elysian Fields” című produkciókban láthatta a közönség, mindkét filmet a Sundance Filmfesztiválon mutatták be. Legutóbb a „The Heart of Me” című angol filmben, illetve a „To Kill a King”-ben szerepelt, utóbbiban Tim Roth és Rupert Everett partnereként.
A brit születésű színésznő a Cambridge-i Egyetem elvégzése után a Bristol Old Vic Theatre stúdiósa lett két évig. Játszott a Royal Shakespeare Company társulatában Stratford-upon-Avonban és Londonban is. Jelenleg is több színházi produkcióban vesz részt.

LUDIVINE SAGNIER (Csingiling) a Swimming Pool című filmnek köszönhetően vált ismertté az amerikai közönség számára, mely az egyik legnézettebb külfödi produkció lett az Államokban. A filmet egyébként Cannes-ban is bemutatták, csakúgy, mint a Csehov Sirályán alapuló „La Petit Lili” című alkotást, melyben Sagnier főszerepet játszik. A Pán Péter az első hollywoodi szerepe. Természetesen hazájában, Franciaországban már többször állt kamera elé, egyebek között Francois Ozon két filmjében is, a Vízcseppek a forró kövön és a 8 nő címűekben. Utóbbiért a legígéretesebb fiatal színésznőnek járó Romy Schneider-díjjal jutalmazták,valamint a francia Oscarként emlegetett Cesar-díjra jelölték. A film egyébként Ezüst Medve Díjat nyert a tavalyi Berlini Filmfesztiválon.
Sagnier további filmjei: A lápvidék gyermekei (The Children of the Century), Juliette Binoche-sal, „Rembrandt”, Klaus Maria Brandauerral, „My Wife is an Actress”, „Petites Coupures”, Kristin Scott Thomasszal és „Toothache”. A fentieken kívül számos rövidfilmben is szerepelt. Televíziós munkái közül a „Marie Marmaille” című francia tévéfilm, valamint a nálunk is bemutatott Napóleon című négyrészes film érdemel említést.

   
   
 
   
 

A klasszikus rajzfilmek vagy képregények élőszereplős feldolgozásai általában nagyon népszerűek. Ennek egyik oka, hogy a mai technikai trükkök már a valódi szereplőket is fel tudják ruházni a korábban csak animációs filmekben elképzelhető tulajdonságokkal. A másik ok, hogy a hús-vér színészek azért sokkal több érzelmet tudnak a vászonra vinni, mint rajzolt kollégáik.
Sajnos a mostani Pán Péter nem veszi fel a versenyt a rajzfilm változattal. A szereplők, talán a sok trükk miatt, nem tudják visszaadni sem az eredeti mese, sem a rajzfilm hangulatát. A számtalan, és gyakran valóban elképesztő digitális trükk elvonja nézők figyelmét is a történetről és a második óra végére már unalomba fullad a film. Mindez sok erőszakos és félelmetes jelenettel párosul, így a kisebb gyereknek sem ígér felhőtlen kikapcsolódást a Pán Péter.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
Jason Isaacs
Jeremy Sumpter

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Lassie hazatér (6) 1431
Nyomorultak 9
Az első áruló (16) 4
Emma 14
Bloodshot (16) 10
Tess és én - Életem legfurcsább hete (12) 4
A mi Kodályunk (12) 4
Talpig fegyverben (18) 275
Világpolgárok 5
Előre (6) 5

Csütörtöktől mozikban AZ ELSŐ ÁRULÓ (16)
Bemutatkozik a banda – Megérkezett a Pesti balhé online plakátja
Magyar Filmdíjat nyert a Vad erdők, vad bércek
AZ AKIK MARADTAK KAPTA A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ MAGYAR FILMDÍJAT
Diesel-meghajtású Bloodshot
A vágyak veszélyesek
Álló ovációval fogadták Szabó István új filmjét az első vetítéseken
Csütörtöktől újra országszerte mozikban a négy Oscar-díjas ÉLŐSKÖDŐK
Oscar-filmtörténetet írt az ÉLŐSKÖDŐK
Oscar 2020