DVDRecord

  141 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
Az ítélet eladó
(Runaway Jury)

Rendező: Gary Fleder
Forgatókönyv: Brian Koppelman, David Levien, Rick Cleveland, Matthew Chapman
Zeneszerző: Christopher Young
Operatőr: Robert Elswit
Szereplők: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz


Gyártó: Regency Enterprises, Monarchy Enterprises
Időtartam: 127 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
Amikor egy fiatal New Orleans-i özvegy férje meggyilkolásának gyanújával polgári pert indít egy befolyásos nagyvállalat ellen, egy sokmillió dolláros ügyet lendít mozgásba. Csakhogy ez a per még el sem kezdődik, de már megvan az ítélet. Egy felkapott és könyörtelen esküdtszéki szakértőt senki és semmi nem akadályozhat meg abban, hogy egy zűrös per végkimenetele az ő elképzelései szerint alakuljon. A tét többek közt több millió dollár, ezért bármire képes, hogy akaratát érvényesítse, amiben többen is megpróbálják megakadályozni: az egyik esküdt, egy titokzatos nő és egy régivágású ügyvéd.
   
   
 
JOHN CUSACK (Nick Easter) filmjei: Svindlerek, „Eight Men Out”, „Say Anything”, Tuti dolog, A játékos, Bob Roberts, Max, Szerelem a végzetem, Amerika kedvencei, Pop, csajok, satöbbi, A John Malkovich menet, Broadway 39. utca, Vakrepülés, Jack Bull, Az őrület határán, Otthon, véres otthon, Fegyencjárat, Éjfél a jó és a rossz kertjében, Minden gyanú felett, Lövések a Broadway felett, Árnyékok és köd, Taplófejek, „Fat Man and Little Boy”, Az emberi szív térképe, Képeslapok a szakadékból, Kétszinű igazság, Nesze semmi, fogd meg jól!, Promenád a gyönyörbe.
A filmezésen kívül saját színházi társulatot vezet Chicagóban, ahol színészként és rendezőként egyaránt működik.

GENE HACKMAN (Rankin Fitch) kétszeres Oscar-díjas: legjobb főszereplő a Francia kapcsolat és legjobb mellékszereplő a Nincs bocsánat c. filmekben. További Oscar-jelöléseket gyűjtött be a Bonnie és Clyde, az „I Never Sang for My Father” és a Lángoló Mississippi c. filmekben nyújtott alakításáért. Filmjeiből: Tenenbaum, a háziátok, Ellenséges terület, Az arany markában, Meggyanúsítva, A cserecsapat, Szívtiprók, A közellenség, Rejtélyes alkony, Halálos terápia, Madárfészek, Államérdek, Gyorsabb a halálnál, Az utolsó esély, Szóljatok a köpcösnek, A cég, Siralomház, A Poszeidon katasztrófa, Madárijesztő, Egy másik asszony, Tűzvonalban, A híd túl messze van, Nincs kiút, Hajszál híján, Személyes ügy, Éjszakai lépések, Superman-filmek.
Első filmszerepét az 1964-es „Lilith” c. filmben kapta.
Hackman 16 évesen kezdett rádiózni, majd kisvárosi kábeltévékénél dolgozott. A Pasadena Playhouse-ban tanult színészetet, itt volt egyik osztálytársa Dustin Hoffman, ezt követően New Yorkba költözött, ahol apróbb tévés és színpadi szerepeket vállalt.

GARY FLEDER (rendező) a thrillerek mestereként tette le névjegyét Hollywoodban, a krimin és akciófilmen keresztül a sci-fiig és fekete komédiáig terjedő szakértelmét már számos filmmel bizonyítva.
Filmjei: Ne szólj száj!, A gyűjtő, Leszámolás Denverben.
Karrierje kezdetén független filmekkel tűnt fel, a Sundance-en több rövidfilmjét is bemutatták: „Air Time”, „Terminal Round”.

   
   
 
   
 

Az amerikai igazságszolgáltatás visszásságait bemutató alkotás sok tanulsággal szolgálhat a hazai nézőknek is. Megtudhatjuk belőle, hogy a bírósági döntéseket milyen rejtett tényezők befolyásolják. A filmben a “jó” és a “rossz” oldal egyaránt profi és becstelen eszközökkel próbálja a maga oldalára állítani az esküdteket. Arról azonban nem tudnak meggyőzni, hogy a (jó) cél szentesíti az eszközt. Az izgalmasnak és fordulatosnak induló történet sajnos a második órára lelassul. Ezen a neves színészek sem tudnak sokat segíteni.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
John Cusack
Gene Hackman

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Thelma 129
A legsötétebb óra (2017) 4
68 lepedő (18) 4
Gengszterzsaruk (16) 4
Floridai álom (12) 4
Parázs a szívnek 4
Kutyák és titkok (16)Vert 148
Prince: Sign o The Times (1987) 6
The Commuter - Nincs kiszállás (16) 4
Fortunata 8

36 film versenyez az első Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválon
TOVÁBBRA IS MŰSORON AZ ARANY MEDVE DÍJAS TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL
MEGALAPÍTOTTÁK A KOVÁCS LÁSZLÓ ÉS ZSIGMOND VILMOS OPERATŐR DÍJAT
A VILÁG ÖSSZES PÉNZE (16E) előzetes
Rekordot döntött a STAR WARS: AZ UTOLSÓ JEDIK (12) a magyar mozikban!
JÖVŐRE 4. MAGYAR FILMHÉT - ELINDULT A NEVEZÉS -
Coco (6) december 7-től limitált előadásszámmal spanyol nyelven (felirat nélkül)
CSÜTÖRTÖKTŐL JÁTSSZÁK A MOZIK WOODY ALLEN ÚJ FILMJÉT
KIOSZTOTTÁK AZ ANILGOUE FESZTIVÁL DÍJAIT
A Steven Spielberg rendezte A Pentagon titkait a legjobb filmnek járó díjjal jutalmazták