DVDRecord

  141 pont 
Ez a film tetszett, szavazok rá.
Az ítélet eladó
(Runaway Jury)

Rendező: Gary Fleder
Forgatókönyv: Brian Koppelman, David Levien, Rick Cleveland, Matthew Chapman
Zeneszerző: Christopher Young
Operatőr: Robert Elswit
Szereplők: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz


Gyártó: Regency Enterprises, Monarchy Enterprises
Időtartam: 127 perc
Hazai forgalmazó: Intercom

 
   
 
Amikor egy fiatal New Orleans-i özvegy férje meggyilkolásának gyanújával polgári pert indít egy befolyásos nagyvállalat ellen, egy sokmillió dolláros ügyet lendít mozgásba. Csakhogy ez a per még el sem kezdődik, de már megvan az ítélet. Egy felkapott és könyörtelen esküdtszéki szakértőt senki és semmi nem akadályozhat meg abban, hogy egy zűrös per végkimenetele az ő elképzelései szerint alakuljon. A tét többek közt több millió dollár, ezért bármire képes, hogy akaratát érvényesítse, amiben többen is megpróbálják megakadályozni: az egyik esküdt, egy titokzatos nő és egy régivágású ügyvéd.
   
   
 
JOHN CUSACK (Nick Easter) filmjei: Svindlerek, „Eight Men Out”, „Say Anything”, Tuti dolog, A játékos, Bob Roberts, Max, Szerelem a végzetem, Amerika kedvencei, Pop, csajok, satöbbi, A John Malkovich menet, Broadway 39. utca, Vakrepülés, Jack Bull, Az őrület határán, Otthon, véres otthon, Fegyencjárat, Éjfél a jó és a rossz kertjében, Minden gyanú felett, Lövések a Broadway felett, Árnyékok és köd, Taplófejek, „Fat Man and Little Boy”, Az emberi szív térképe, Képeslapok a szakadékból, Kétszinű igazság, Nesze semmi, fogd meg jól!, Promenád a gyönyörbe.
A filmezésen kívül saját színházi társulatot vezet Chicagóban, ahol színészként és rendezőként egyaránt működik.

GENE HACKMAN (Rankin Fitch) kétszeres Oscar-díjas: legjobb főszereplő a Francia kapcsolat és legjobb mellékszereplő a Nincs bocsánat c. filmekben. További Oscar-jelöléseket gyűjtött be a Bonnie és Clyde, az „I Never Sang for My Father” és a Lángoló Mississippi c. filmekben nyújtott alakításáért. Filmjeiből: Tenenbaum, a háziátok, Ellenséges terület, Az arany markában, Meggyanúsítva, A cserecsapat, Szívtiprók, A közellenség, Rejtélyes alkony, Halálos terápia, Madárfészek, Államérdek, Gyorsabb a halálnál, Az utolsó esély, Szóljatok a köpcösnek, A cég, Siralomház, A Poszeidon katasztrófa, Madárijesztő, Egy másik asszony, Tűzvonalban, A híd túl messze van, Nincs kiút, Hajszál híján, Személyes ügy, Éjszakai lépések, Superman-filmek.
Első filmszerepét az 1964-es „Lilith” c. filmben kapta.
Hackman 16 évesen kezdett rádiózni, majd kisvárosi kábeltévékénél dolgozott. A Pasadena Playhouse-ban tanult színészetet, itt volt egyik osztálytársa Dustin Hoffman, ezt követően New Yorkba költözött, ahol apróbb tévés és színpadi szerepeket vállalt.

GARY FLEDER (rendező) a thrillerek mestereként tette le névjegyét Hollywoodban, a krimin és akciófilmen keresztül a sci-fiig és fekete komédiáig terjedő szakértelmét már számos filmmel bizonyítva.
Filmjei: Ne szólj száj!, A gyűjtő, Leszámolás Denverben.
Karrierje kezdetén független filmekkel tűnt fel, a Sundance-en több rövidfilmjét is bemutatták: „Air Time”, „Terminal Round”.

   
   
 
   
 

Az amerikai igazságszolgáltatás visszásságait bemutató alkotás sok tanulsággal szolgálhat a hazai nézőknek is. Megtudhatjuk belőle, hogy a bírósági döntéseket milyen rejtett tényezők befolyásolják. A filmben a “jó” és a “rossz” oldal egyaránt profi és becstelen eszközökkel próbálja a maga oldalára állítani az esküdteket. Arról azonban nem tudnak meggyőzni, hogy a (jó) cél szentesíti az eszközt. Az izgalmasnak és fordulatosnak induló történet sajnos a második órára lelassul. Ezen a neves színészek sem tudnak sokat segíteni.Értékelés:  
   
   
Linkek:
Magyar honlap
Angol honlap
John Cusack
Gene Hackman

Értékelési szempontok:
- aki évente egyszer megy moziba, ezt nézze meg
- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk
- ha rossz az idő, ez a film kellemes időtöltés lehet
- mire elérjük a kijáratot, el is felejthetjük, mit néztünk meg
- nem baj, ha erről a filmről lemaradunk
 


Bűbáj herceg és a nagy varázslat (6) 36
Belle és Sebastian 3 - Mindörökké barátok (12) 2
Bosszúállók: Végtelen háború (12) 3
Vad Balaton 149
Jönnek a kacsák (6) 3
Hurrikán meló 3
Veszett vidék (16) 4
Ghost Land (18) 3
Éjjeli napfény (12) 4
Genezis (16) 142

John Cameron Mitchell Így csajozz egy földönkívülivel punkscifi vígjátéka
Rotten Tomatoes premier előtt
ÍGY CSAJOZZ EGY FÖLDÖNKÍVÜLIVEL májusban érkezik
Sodródás előzetes
KÖNYVKLUB (12E) – avagy az alkony ötven árnyalata
Javier Bardem, Penélope Cruz és a kétszeres Oscar-díjas Asghar Farhadi nyitja Cannes-t
Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zenei és magyar vonatkozási filmjei
Megkezdődtek a Creed II. munkálatai
Holnap kezdődik a Fesztivál
A Marvel Studios megkezdte legújabb filmje, a Captain Marvel forgatását