DVDRecord

HOLNAP KEZDŐDIK A SZEMREVALÓ
[2017.09.20]

Holnap, szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja az idei SZEMREVALÓ/SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség szeptember 30-áig tartó közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Összesen 18 filmet vetítenek majd, melyek közül A fecske, a Tegnap virágai, az Isten hozott Németországban, a Marija és az Ideges idegenek korunk fontos társadalmi kérdéseit dolgozza fel. Utóbbi egyik főszereplővel, Faris Rahoma-val a közönség találkozhat is. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ!


A „Film by the Sea” nemzetközi filmfesztivál fődíját kapta az 1945.
[2017.09.17]

A „Film by the Sea” nemzetközi filmfesztiválon Vlissingenben a szakmai zsűri Török Ferenc 1945 című filmjét tüntette ki a fesztivál fődíjával. A díjat Török Ferenc és Szántó T. Gábor személyesen vette át. A filmfesztiválon először díjaztak magyar alkotást.


Elkészült Mészáros Márta új filmje
[2017.09.13]

Mészáros Márta legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével szeptember 25-én 19 órakor premier előtt látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítés után a közönség beszélgethet a film rendezőjével.
Elkészült a film előzetese is, íme: https://youtu.be/quHW_GSkEg4


Filmtörténeti klasszikusok a mozik műsorán
[2017.09.13]

Filmtörténeti klasszikusokat felvonultató sorozatunk következő epizódját szeretném a figyelmébe ajánlani. Ebből a szempontból különösen gazdag hónap a szeptember, múlt héttől kezdve újra mozivásznon az Édes élet (1960) és csütörtöktől országszerte 28 moziban látható a Terminator 2 (1991/2017) 3D változata.
Következő bemutatónk Ken Annakin szélesvásznú háborús eposza, A halál 50 órája. A digitálisan restaurált filmklasszikus szeptember 15-től limitált vetítéssorozatban, csupán egyetlen hétig lesz műsoron a budapesti Corvin Mozi nagytermében és vidéki művészmozikban, felújított képpel és hanggal, valamint az eredeti 1968-as magyar szinkronnal.
(Pannónia Entertainment Ltd.)


Szemrevaló Filmfesztivál
[2017.09.11]

Tíz nap múlva, szeptember 21-én kezdődik és 30-áig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ |SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL, ahol több alkotóval is találkozhat majd a közönség.
Ízelítő:

1. Fritz Lang című alkotás nyitja a filmes mustrát. Rendezője, Gordian Maugg is elkíséri filmjét a magyar fővárosba.
2. A Mérgezett egér rendezője, forgatókönyvírója és főszereplője, az osztrák színészlegenda, Josef Hader.
3. A Napfogyatkozás gyöngéd történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorság­ról, sorsunk felvállalásáról. Vendégünk a rendező, Stefan Haupt.
4. A Joseph Beuys-ról szóló dokumentumfilm kapcsán Beuys egykori munkatársa, a sokáig a kasseli documenta felügyelő bizottságában is aktív művészettörténész, Rhea Thönges-Stringaris is itt lesz.
5. Az Ideges idegenek című filmben két bécsi munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, és ebből nem kevés kalamajka adódik. A film rendezője Arman T. Riahi.


Reneszánsz Filmnapok
[2017.09.07]

Szeptember 7-9 között első alkalommal kerül megrendezésre a Reneszánsz Filmnapok, amely a három évvel ezelőtt útjára indult művészeti ismeretterjesztő mozifilm sorozat, A művészet templomai legnépszerűbb filmjeit teszi újra elérhetővé a mozinézők számára. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Szegeden és Szolnokon látható válogatásban filmklasszikusok, köztük Zeffirelli Rómeó és Júliája, és Pasolini Dekameronja színesítik a programot.


Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1390043427757832

(Pannónia Entertainment)


New York-i afférok előzetes
[2017.09.04]

Hivatalos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=VsqnvYHFI_Y


NEW YORK-I AFFÉROK hamarosan a mozikban
[2017.09.04]

Az Amerikában nemrégiben bemutatott NEW YORK-I AFFÉROK (The Only Living Boy in New York) című romantikus vígjátékot szeptember 28-ától a Cinetel forgalmazásában, szinkronizáltan a hazai mozik is hamarosan játsszák. A filmben Hollywood két nagy sármőrje, az ex-James Bond Pierce Brosnan és Jeff Bridges mellett Callum Turner, Cynthia Nixon, valamint a vámpír-horrorokban és szerelmes filmekben egyaránt otthonosan mozgó Kate Beckinsale látható. A NEW YORK-I AFFÉROKban Pierce Brosnant fiával csalja a szeretője… Ez aztán a pikáns, kacifántos, hamisítatlanul New York-i sztori, melyből árad a város iránti őszinte rajongás!


A VISZKIS november 23-tól a mozikban
[2017.09.04]

Antal Nimród új filmje november 23-tól a mozikban, a főszerepben Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán és Klem Viktor.

Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit.
Ambrus Attila (Szalay Bence) félárván nő fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagy maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökik. De az új élet nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra sincs pénze, se barátnője… míg rá nem jön, miben jó igazán. Vakmerő, gyors és alapos. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének (Móga Piroska). De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó (Schneider Zoltán) kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel.
Kettejük játszmája azonban korántsem zárul le a Viszkis elfogásával…
Egy izgalmas élet látványos, vad üldözésekkel, akciójelentekkel teli története – úgy, ahogy csak az immár legendás Kontroll és a Predators – Ragadozók rendezője, Antal Nimród tudja elmesélni.


Osztrák fesztivál fődíj az 1945-ért
[2017.08.29]

Magyar sikerrel zárult a 30. jubileumát ünneplő „Der neue Heimatfilm” nemzetközi filmfesztivál a hétvégén Freistadtban. A legjobb játékfilm díját Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el.
Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt.
Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.


A határokat nem ismerő polihisztor
[2017.08.28]

Az ULTRA c. film rendezője, fotográfus, színész és persze hosszútávfutó. A 37 éves Simonyi Balázs a Budapesti Honvéd SE atlétája. 2014-ben az 50 km-es futásban országos bajnoki ezüstérmes lett, négyszeres Ironman, ennyiszer teljesítette az UltraBalatont is, valamint a 246 kilométeres Spartathlont, emellett még több tucat maratont és számos más ultrafutóversenyt pipálhatott már ki. Szeptember tizedikén idén is rajthoz áll a 32. Wizz Air Budapest Félmaraton versenyén, melyen könnyen megjósolható, hogy az élcsoportban fut majd be.

A rendezőnek a futás 2007-ben lépett be az életébe, amikor a mindennapjaiban mélypontra került. „Nem voltam klasszikus depressziós, de magam alatt voltam, minden tekintetben”. Valahol olvasott róla, hogy a futás is jelenthet kiutat a helyzetből, és plusz motivációként hatott még, hogy egy barátja, az ULTRA későbbi producere, lefutotta a „rettegett” 42 kilométert. Ezek hatására ő is neki állt edzeni és 2 hónap után már be is nevezett egy maratonra. „Ez egy klasszikus futóevolúció. Mindenkivel megtörténik, hogy a babatávoktól eljutunk a hosszabb távokig, de mindenkinél máshogy alakul, hogy hol áll meg.” Nos, Balázsnak egészen 246 km-ig nem sikerült megállnia, ezzel is tanúbizonyságot téve kitartásának, kalandvágyának. Majdnem mindennap edz, de leginkább kisebb távokat, 10-15 kilométert szokott teljesíteni, főleg gyilkos résztávos pályaedzéseket és regeneráló kocogásokat. Hosszút futni csak versenyen van kedve és ideje. Véleménye szerint „sokkal nehezebb egy maratont vagy félmaratont keményen, csúcsmaxon megfutni, mint például egy ultrát, és nehezebb is faragni az időből”. Nem mellesleg tavalyi 31. Wizz Air Budapest Félmaraton ideje 1 óra 21 perc lett (legjobbja 1:17), ami kimagasló teljesítmény egy a futással nem teljes „munkaidőben” foglalkozó atlétától. A szinkronszínész rendszeres indulója szinte mindegyik a Budapesti Sport Iroda által szervezett félmaratoni és maratoni versenynek, melyeken remek időket szokott futni.

Balázs futásai közben rengeteg érdekes emberrel és történettel találkozott, ezeket sűrítette a Spartathlon kapcsán egy egész estés filmbe. AZ ULTRÁt úgy forgatta, hogy közben maga is teljesítette a távot. „Mindig felmerülnek kérdések a futás során, legyen akár napi edzés vagy egy extra hosszútáv. Miért csinálom?, mit keresek itt?, mi az értelme? Nincs rendes válasz, de a futás alatt az ember valamennyire legalább közelebb kerül a megfejtéshez és persze önmagához is, és talán pont ez a célja és értelme az egésznek”.


Hamarosan a mozikban a Viszkis
[2017.08.22]

November 2l3-tókerül mozikba az elmúlt évtized egyik legjobban várt története: a viszkis rablóról szóló akciófilm. A Viszkis megtörtént eseményekből indul ki, de fikciós elemekkel vegyítve meséli el
Ambrus Attila vakmerő felemelkedését és gyors bukását. A Hollywoodból e projekt kedvéért hazatérő Antal Nimród rendezőt már a Kontroll bemutatója óta foglalkoztatta a téma:
szórakoztató, látványos formában rendezett meg egy ízig-vérig magyar sztorit, amely nemcsak a 90-es évek Robin Hoodjáról, hanem egy egész korszakról is szól.

A film forgatása 2016. nyarán és őszén zajlott, a stáb nagyon sok helyszínen dolgozott. A Romániában felnőtt címszereplő gyermekkorának eseményeit többek közt Vácott rögzítették, ahol a helyi börtönt alakították át hetvenes évekbeli román javítóintézetté. Zsámbokon, illetve Rakacaszend községben idézték fel a határon túli falvakra jellemző egykori állapotokat, míg az anyaországba átszökő Ambrus Attila hokis pályafutásának állomásait a székesfehérvári jégcsarnokban rögzítették. A bankrablásokat Budapesten és Nagykátán, a viszkis rabló vallatását, börtönéletének epizódjait pedig stúdióban vették fel.

A filmbeli látványos akciókat többek közt a fővárosi Boráros téren, és annak aluljárójában, Csepelen, valamint a sok törést-zúzást igénylő autós hajszákat a Keleti pályaudvar mellett forgatták; ezekhez a felvételekhez drónokat is bevetett a stáb. A kilencvenes években játszódó filmben több száz korabeli járművet használtak, közülük tizenkettőt a felismerhetetlenségig össze is törtek a kamerák előtt. Antal Nimród ugyanis mindenképpen el akarta kerülni, hogy számítógépes effektusok határozzák meg A Viszkis látványvilágát, mellyel célja, hogy zsigeri, valóságos élményt nyújtson a nézőnek.

A Viszkis főszereplője az első filmes Szalay Bence, mellette a szerelmét az Aglajában feltűnt Móga Piroska játssza, míg a bankrablót kihallgató nyomozót, a legutóbb a Kincsemben is közreműködő Schneider Zoltán alakítja.
A film utómunkálatai jelenleg is folynak, a bemutatóra november 23-án kerül sor.


Egy hónap múlva SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL
[2017.08.21]

Egy hónap múlva, szeptember 21. és 30. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT.
A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. 4 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal.
Az idei év egyik szenzációja a legendás rendező, Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller, továbbá látható lesz az első interaktív mozifilm, a Late Shift is, melyben a cselekmény alakulásáról a nézők szavazatai döntenek. Számos film alkotójával találkozhat is majd a közönség. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ│SEHENSWERT!


Terminator Nap a Corvin Moziban
[2017.08.18]

A digitálisan felújított filmklasszikusokból álló sorozatunk keretében 2017. szeptember 14-től bemutatjuk James Cameron kultikus akció-scifije, a Terminator 2 3D változatát a magyar mozikban, restaurált képpel és hanggal, és az eredeti 1991-es magyar szinkronnal.Az országos premier előtt két héttel, augusztus 29-én - a filmbéli Ítélet Napja 20. évfordulóján - nagyszabású Terminator Napot tartunk a Corvin Moziban, ahol többek között egyetlen alkalommal újra mozivásznon látható a Terminator 1984-ben készült első része is.A Terminator 2 3D-t augusztus 29. és szeptember 13. között további premier előtti vetítéseken láthatják a Corvin Mozi nézői, a Christie projektorgyártó és Cinema Next Kft. támogatásának köszönhetően 3D technikával felszerelt Korda teremben.

(Pannónia Entertainment Ltd.)


HBO Europe két alkotást is beválogatták a 15 legjobb dokumentumfilm közé az Európai Filmdíjért
[2017.08.15]

Az Európai Filmakadémia a mai napon jelentette be, hogy az HBO Europe két alkotást is beválogatták a 15 legjobb dokumentumfilm közé, amelyek közül decemberben választják ki azt a filmet, amely végül megkapja az Európai Filmdíjat.

Az egyik jelölt Simonyi Balázs áprilisban bemutatott, azóta is nagy sikerrel vetítet Ultra című filmje. Az HBO 15. saját gyártású magyar dokumentumfilmje az egyik leghíresebb, legnagyobb presztízsű és egyben legnehezebb ultramaratoni kihívást, a Sparthatlon futóversenyét dolgozza fel. Az HBO GO adatai alapján az utóbbi évek legnézettebb dokumentumfilmjében a résztvevőknek 36 óra alatt kell lefutniuk a 246 kilométeres távot Athén és Spárta között.


A lengyel Anna Zamecka Áldozat (Communion) című filmjének középpontjában a tizennégy éves Ola áll. A kislány gondját viseli diszfunkcionális apjának, autista testvérének és az anyjának, aki külön él tőlük. Ola minden vágya, hogy újra egyesítse a családját. Abban reménykedik, hogy az anyja visszatér hozzájuk. A tizenhárom éves öccsének, Nikodemnek az elsőáldozása jó alkalom lehet arra, hogy újra találkozzanak egymással. Az áldozás rávilágít a változás szükségességére akkor, amikor a változás lehetetlennek tűnik.


Európai Filmdíjra esélyes az ULTRA (12)
[2017.08.15]

Az Európai Filmakadémia ma jelentette be az előválogatás után azt a 15 dokumentumfilmre szűkült listát, amelyekből az Európa Filmdíj jelöltjeit, illetve a későbbi győztest választják ki. Köztük szerepel egy magyar alkotás, Simonyi Balázs Ultrája is. A film a sikeres elővetítéseket követően szeptember 21-től látható országosan a mozikban.
A Filmakadémia elnökasszonya, Agnieszka Holland az elmúlt hetekben értesítette az úgy nevezett „short list”-re került filmek alkotóit a megtisztelő nevezésről. Az akadémia több mint 3000 főt számláló tagja az ezt követő időszakban szavazhat, a lista pedig az eredmények alapján tovább szűkül majd. A végleges jelöltek közé mindössze öt film kerülhet, a filmcímeket november 4-én jelentik be a Seville Európai Filmfesztiválon. Az Európai Filmakadémia 30. díjátadóját december 4-én tartják Berlinben.
Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.

Simonyi Balázs eddig négyszer küzdötte le a Spartathlont, ezt az Athéntól Spártáig hullámzó, és egy 1200 méter magas hegyet is meghódító futóversenyt, amely során 246 kilométert tesznek meg a célba érők. Az Ultra izgalmas, őszinte és magával ragadó mozi a rendező és sorstársai megpróbáltatásairól. Simonyi a többi szereplővel együtt – a fizikai verseny mellett – egy önismereti megmérettetésen vesz részt. Mindannyian magukkal és magukban is viaskodnak a futás alatt, feldolgoznak traumákat, vagy mélyebben megismerik, elfogadják önmagukat.

A legmodernebb technikákkal készült, rendkívül látványos drónfelvételekben gazdag film semmihez sem hasonlítható, különleges moziélmény, amely a nyár folyamán már számos premier előtti vetítésen teltházzal futott, szeptember 21-től pedig országosan látható a mozik műsorán.

Az Ultra gyártója az HBO Europe, SpeakEasy Project és az Anemon, magyarországi moziforgalmazója a Mozinet Kft. A filmről aktuális információk a https://www.facebook.com/ultradocumentary oldalon olvashatók.


Jegyelővétel az INHUMANS filmre
[2017.08.14]

A világpremierrel egy időben a hazai IMAX-vásznon is látható lesz korlátozott előadásszámmal a Marvel új televíziós sorozatának bevezető része, melyet IMAX-kamerákkal forgattak. Az INHUMANS (12E) hat alkalommal kerül műsorra augusztus 31. (csütörtök) és szeptember 5. (kedd) között, a jegyelővétel pedig a mai napon kezdetét vette.
A feliratos előzetes pedig elérhető ftp-nken és YouTube-csatornánkon, az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=xKh6qD2i7y0

Fórum Hungary


Szánsájn Fesztivál 2017
[2017.08.14]

Szánsájn Fesztivál 2017
(Peti nem látott filmjei, válogatás az elmúlt évekből, 2017, 999 perc)

2017. augusztus 17-szeptember 6-ig.

Ha lemaradtatok vagy újra megnéznétek az elmúlt időszak cirkós filmjeit, három héten át fröccsel és szörppel várunk titeket a Szánsájnon.

Jegyek már elérhetőek online és a pénztárban is:

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

A fesztivál filmjeire az egységes jegyár: 1300 ft. A Cirkó - bérlet érvényes. Kedvezmények nem érvényesek.


7. Mozinet Filmnapok: Cannes-i és velencei sikerek premier előtt
[2017.08.09]

Idén is lesz Mozinet Filmnapok: 2017. október 20-23. között immár hetedik alkalommal tekinthetjük meg a világ filmtermésének krémjét, jóval a hivatalos hazai mozibemutató előtt. Ezúttal a Cannes-i, Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából szemezgethetünk, többek között érkezik az Életrevalók rendezőinek az új filmje, az Eszeveszett esküvő, és több korábbi nagy magyar siker is újra látható lesz a nagyvásznon. A rendezvénynek Budapesten a Puskin mozi ad otthont, és további 15 város art mozijai csatlakoztak az eseményhez.


George Clooney rendezésében a Suburbicon októbertól a mozikban
[2017.08.03]

George Clooney rendezői képességeiről minden kollégája szuperlatívuszokban beszél, sőt Julianne Moore szerint ha a szülői feladatait is így látja majd el, csodálatos apa válik belőle. A színész-rendező ezúttal nagy lépésre szánta el magát: átadta a Suburbicon című filmbe szánt főszerepét, hogy csak és kizárólag a kamera túloldaláról összpontosíthasson. Így vitte végül vászonra a Coen-fivérek 20 évvel ezelőtt megálmodott ötletét, pazar színészválasztással, amellyel szinte meg is alapozta a jövőbeni filmes díjakat. A Suburbicon október végén érkezik a hazai mozikba, az amerikai premierrel egy időben.
Cinetel forgalmazó
HOLNAP KEZDŐDIK A SZEMREVALÓ
A „Film by the Sea” nemzetközi filmfesztivál fődíját kapta az 1945.
Elkészült Mészáros Márta új filmje
Filmtörténeti klasszikusok a mozik műsorán
Szemrevaló Filmfesztivál
Reneszánsz Filmnapok
New York-i afférok előzetes
NEW YORK-I AFFÉROK hamarosan a mozikban
A VISZKIS november 23-tól a mozikban
Osztrák fesztivál fődíj az 1945-ért

Viktória királynő és Abdul (12) 36
Kingsman: Az aranykör (16) 4
Hetedik alabárdos 50
A kairói eset 2
47 m mélyen 2
A LEGO NINJAGO FILM (6) 4
Isten hozott Németországban (12) 2
Ultra 3
Kedi - Isztambul macskái 92
Bartók (6) 3